Vodafone krijgt AVG-boete van Spaanse toezichthouder wegens niet verifiëren identiteit van persoon die dienst aanvraagt | AVG, identiteitsfraude

De Spaanse tak van Vodafone nam onvoldoende maatregelen om identiteitsfraude te voorkomen, wat leidde tot een boete van de Spaanse databeschermingstoezichthouder. Het geeft aan hoe nodig het is dat de databeschermingseisen aan telecomproviders (telco’s) worden verhoogd en dat er strenge controle plaats vindt. In Nederland is inmiddels nieuwe wetgeving aangekondigd.

Uit een bericht op GDRPhub blijkt het volgende. In de Vodafone zaak diende de benadeelde een klacht in bij de Spaanse gegevensbeschermingsautoriteit (Agencia Española de Protección de Datos, ‘AEPD’) omdat Vodafone hem diensten in rekening had gebracht die hij niet had besteld. De AEPD stelde naar aanleiding van de klacht een onderzoek in. Het AEPD ontdekte dat een derde persoon diensten van Vodafone had gecontracteerd met gebruikmaking van de persoonsgegevens van de klager. Het AEPD was van oordeel dat Vodafone verantwoordelijk was voor de onjuiste gang van zaken, aangezien Vodafone niet beschikte over een systeem waarmee de identiteit van de aanvrager van diensten kon worden gecontroleerd, zodat iedereen de persoonsgegevens van anderen kon gebruiken om een contract met Vodafone te sluiten. Dit leidde tot de situatie dat een derde de persoonsgegevens van de klager kon gebruiken om een contract te sluiten zonder zijn toestemming. Hiervoor legde de AEPD Vodafone een boete op wegens een inbreuk op artikel 6, lid 1, AVG.

De uitspraak is hier (Spaanstalig) te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s