Update datalek Kamer van Koophandel

De minister van EZK liet in een brief van 18 november 2021 weten dat er in samenwerking met NOvA, KNB en KBvG maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat er privégegevens uit het handelsregister onbevoegd worden opgevraagd.

De Nederlandse Orde van Advocaten maakte op 19 november bekend dat advocaten die van de Kamer van Koophandel (KvK) autorisatie hebben gekregen om persoonsgegevens op te vragen, deze autorisatie zelf moeten opzeggen wanneer ze zich uitschrijven als advocaat. Ook komt er in de eerste helft van volgend jaar een koppeling tussen het tableau van de NOvA en de lijst met advocaten die autorisatie bij de KvK hebben aangevraagd en krijgen de advocaten bij uitschrijving een standaardmail waarin op de verplichting wordt geattendeerd.

Zie bij de NOvA ook:
– Kamerbrief Update datalek bij de Kamer van Koophandel
– KvK en NOvA willen oneigenlijk gebruik van privégegevens door voormalig advocaten voorkomen

 


Aanvulling 24 januari 2022
Niet alleen voormalige advocaten zitten onrechtmatig te neuzen in overheidsregisters. Op Advocatie.nl verscheen een bericht over een notaris met lange vingers: Toegevoegd notaris is bevoegdheden kwijt na jarenlange fraude met inloggegevens kadaster, 19 januari 2021.

Aanvulling 31 mei 2022
Op 21 april 2022 stuurde de minister van EZK een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van het onderzoek naar het datalek bij de Kamer van Koophandel, waarin staat dat het autorisatiebeheer op orde is gebracht:

Verder wordt verslag gedaan van andere verbetermaatregelen.

 

Aanvulling 13 juli 2022
Op 12 juli is een update aan de Tweede Kamer gezonden, pagina, pdf.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Handelsregister, Kamer van Koophandel en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Update datalek Kamer van Koophandel

 1. [anoniem] zegt:

  Welke poortwachtersfunctie hebben advocaten?
  Gaan zij (ook) een zwarte lijst opstellen van ubo’s?
  Graag uw reactie.

  • Advocaten vallen voor specifieke diensten onder de Wwft, wat in de wet als volgt is omschreven:

   1°. zelfstandig onafhankelijk beroeps- of bedrijfsmatig advies geven of bijstand verlenen bij:
   i. het aan- of verkopen van registergoederen;
   ii. het beheren van geld, effecten, munten, muntbiljetten, edele metalen, edelstenen of andere waarden;
   iii. het oprichten of beheren van vennootschappen, rechtspersonen of soortgelijke lichamen als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel b, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen dan wel het organiseren van de inbreng die nodig is voor de oprichting, de exploitatie of het beheer daarvan;
   iv. het aan- of verkopen van aandelen in, of het geheel of gedeeltelijk aan- of verkopen dan wel overnemen van ondernemingen, vennootschappen, rechtspersonen of soortgelijke lichamen als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel b, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen;
   v. werkzaamheden op fiscaal gebied die vergelijkbaar zijn met de werkzaamheden van de in onderdeel a beschreven beroepsgroepen;
   vi. het vestigen van een recht van hypotheek op een registergoed; of
   2°. zelfstandig onafhankelijk beroeps- of bedrijfsmatig optreden in naam en voor rekening van een cliënt bij enigerlei financiële transactie of onroerende zaaktransactie;

   Als er Wwft-plichtige diensten worden verricht moeten advocaten cliëntenonderzoek doen, de ubo’s vaststellen en controleren of zij juist zijn geregistreerd bij het ubo-register, ongebruikelijke transacties melden en al het overige dat op grond van de Wwft verplicht is.
   Op dit moment zijn er in de advocatuur geen zwarte lijsten (zoals banken die wel hebben).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s