Belastingadviseurs moeten hun mond houden; tegenspraak wordt niet geduld

Zoals de banken zich stil moesten houden nu zij geschoren worden, geldt dat nu ook voor de belastingadviseurs. Het FD roept op niet meer naar ze te luisteren in twee artikelen die gisteren werden gepubliceerd:

Het artikel van Van de Streek is opmerkelijk, omdat een onderbouwing van de stelling dat de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en de Register Belastingadviseurs (RB) in hun adviezen alleen aan zichzelf / hun klanten denken ontbreekt. Op zijn minst zou je een analyse verwachten van de in de afgelopen jaren ingenomen standpunten.

Nog meer bijzonder is het artikel omdat – zo begreep ik – Van de Streek lid is van de NOB-commissie die zich bezig houdt met wetgevingsadviezen.

Het Ministerie van Financiën lijkt er anders over te denken dan Van der Streek. In het antwoord op vragen uit de Tweede Kamer die onlangs bekend zijn gemaakt, schrijft het ministerie dat de input van brancheorganisaties op de wetgeving nuttig wordt geacht en dat dit ook voor de commentaren en vragen van NOB en RB geldt.

 

PS Het aardige van alle maatregelen ter bestrijding van belastingontduiking en -ontwijking is dat zij het belastingrecht zo ingewikkeld maken, zodat er steeds meer belastingadviseurs nodig zijn. Het is een gevaarlijk beroep vanwege alle sancties die steeds dreigen, maar de werkgelegenheid is in orde, met dank aan de Nederlandse en Europese overheid en met dank aan de politieke journalisten van het FD.

 


Aanvulling 27 oktober 2021
Beantwoording vragen door de Tweede Kamer in deze brief.

Van der Streek figureert ook in het Advocatie artikel Hoogleraren pleiten voor meer ethiek in de opleidingen, samen met ‘dubbele petten’ hoogleraar Jan Vleggeert.
Overigens wordt terecht geconstateerd dat fiscalisten weinig aandacht hebben besteed aan de toeslagenaffaire. Overigens geldt dat ook voor de positie van de FATCA-slachtoffers. In veel rechtsgebieden wordt in publicaties de meeste aandacht besteed aan onderwerpen die interessant zijn voor potentiële opdrachtgevers of werkgevers.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.] en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Belastingadviseurs moeten hun mond houden; tegenspraak wordt niet geduld

  1. r grootveld zegt:

    Tja, de agressie gaat niet uit van de wetgever maar van hen die kritiek uiten op de onwerkbaarheid en verstrekkende neveneffecten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s