Ook politiemensen moeten zich aan de AVG houden | boete voor agent

Het voorschrift dat persoonsgegevens alleen door bevoegde personen mogen worden ingezien, geldt ook voor politiemensen, die zich daar niet altijd aan houden. In Nederland kennen we diverse gevallen van agenten die neuzen in privégegevens zonder reden.

In Duitsland komt dit eveneens voor en heeft dit geleid tot een boete, die aan de politieman zelf werd opgelegd. Lees dit Duitstalige artikel waarin wordt beschreven dat de privacy toezichthouder van Baden-Württemberg, Stefan Brink, een AVG-boete [1] van 1400 euro heeft opgelegd aan een agent. Deze had zonder geldige (opsporings)reden het Duitse RDW [2] geraadpleegd om via een andere database aan de telefoonnummers van betrokkene te kunnen komen, om vervolgens contact met haar te kunnen opnemen.

De privacy toezichthouder benadrukte dat ook ambtenaren zich aan de privacyregels moeten houden.

[1] Een en ander is gebaseerd op de AVG, in Duitsland als EU-Da­ten­schutz­grund­ver­ord­nung (DS-GVO) aangeduid en op het nieuwe Lan­des­da­ten­schutz­ge­set­z (LDSG).
[2] Zentrale Verkehrsinformationssystem (ZEVIS) des Kraftfahrbundesamtes.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ook politiemensen moeten zich aan de AVG houden | boete voor agent

  1. Zie in dit verband ook het artikel in de Gazet van Antwerpen: Inspecteurs krijgen opschorting voor misbruik databank, “Twee inspecteurs van de lokale politie Noorderkempen kregen van de rechtbank in Turnhout opschorting van straf voor het misbruiken van de databank van de politie”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s