Gemeentelijke regels voor verhuurders ter bestrijding van discriminatie en criminaliteit | consultatie Wet goed verhuurderschap

Hoogst merkwaardig is dat de overheid steeds meer misdaadbestrijdingstaken bij gemeenten neerlegt, zonder dat er aandacht is voor verbetering van het civiele recht. Anders gezegd: er worden nieuwe wetten gemaakt in de sfeer van bestuursrecht en strafrecht, in plaats van te kijken naar aanpassing van het Burgerlijk Wetboek. Het lijkt er op of de regels gebaseerd zijn op wensen uit opsporing en handhaving, zonder goed te kijken naar de algemene wettelijke systematiek.

Dat fenomeen is zichtbaar in een consultatievoorstel inzake een nieuwe wet ‘Wet goed verhuurderschap‘ (einddatum 1 september a.s. dus wie mee wil doen moet snel zijn). Volgens het voorstel kan de gemeenteraad regels bedenken waaraan verhuurders en verhuurbemiddelaars moeten voldoen. Die regels hebben betrekking op “voorkoming van discriminatie, intimidatie en het bevorderen van goed verhuurderschap“. Verder moet het voorstel mogelijk maken dat voor bepaalde groepen verhuurders een verhuurvergunning nodig is en bevat het voorstel nog diverse andere vergaande bevoegdheden. Het is een gevaarlijk voorstel, alleen al via de lappendeken van maatregelen die er in de gemeenten zal ontstaan.

Verder is het onbegrijpelijk dat het huurrecht bedrijfs- en woonruimte in het Burgerlijk Wetboek niet wordt aangepakt zodat verhuurders meer bevoegdheden krijgen om malafide huurders aan te pakken (ook ter voorkoming van de Wet Damocles maatregelen door de gemeente) en waarin huurders betere mogelijkheden krijgen om tegen malafide verhuurders op te treden.

Er moet veel beter worden nagedacht over de rol van gemeenten in de misdaadbestrijding en over een goede inpassing van nieuwe verhuurdersverplichting in het civiele recht.

Hopelijk zijn er commentaren op het voorstel die daar aandacht aan besteden.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Contractenrecht, privaatrecht algemeen, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s