De binnen de overheid aangewezen instellingen die het burgerservicenummer (BSN) mogen gebruiken, liggen redelijk voor de hand. Een zeer raadselachtige BSN-gebruiker is het Centraal bureau voor de statistiek (CBS). In de op het CBS betrekking hebbende Wet op het Centraal bureau voor de statistiek staat in artikel 34:
De directeur-generaal kan het burgerservicenummer opnemen in een registratie en daarvan gebruik maken ten behoeve van statistische doeleinden. De directeur-generaal kan het burgerservicenummer gebruiken in contacten met personen en instanties voor zover deze zelf gemachtigd zijn tot het gebruik van dat nummer in een registratie.
Ik kan me geen statistisch doeleind voorstellen waar een BSN voor nodig is. Ook de memorie van toelichting levert geen verheldering op.
Is er een lezer die dit raadsel kan ophelderen?
NB Overigens was er sprake van een plan om telco’s te verplichten telecomgegevens aan het CBS te verstrekken ten behoeve van corona-analyse, zie dit artikel. Het daarin beschreven nieuwe artikel 14.7 Telecommunicatiewet is er nog niet. Het geeft aan dat men denkt aan een rol van CBS bij het monitoren van de burgers.
Aanvulling 13 augustus 2021
Het CBS laat weten dat datasets gekoppeld worden via het BSN en verwijst naar deze pagina.
Privacy First meldde er al een keer aandacht aan te hebben besteed en vernomen te hebben dat dataverzoeken van AIVD, OM, politie en dergelijke altijd te hebben afgewezen.
Het neemt niet weg dat de overgang naar een surveillance instantie mogelijk makkelijk te realiseren is en dat is een risico.
En zo is het, al wordt die koppeling vrijwel direct onherkenbaar gemaakt. Zie o.a. https://t.co/awYrmEUrqL en https://t.co/JqgRUrCWRa
— CBS (@statistiekcbs) August 12, 2021
AIVD schijnt geen toegang te hebben tot CBS-data en CBS heeft dataverzoeken van AIVD, OM, Politie etc altijd (en volkomen terecht) afgewezen, zo verzekerde CBS ons vorig jaar desgevraagd. /cc @TIB_IVD #CTIVD @toezicht_AP
— Privacy First (@privacyfirst) August 12, 2021