Nederland heeft implementatie 5e antiwitwasrichtlijn nog niet voltooid | Wwft

Volgens een bericht van de Europese Commissie zou Nederland de implementatie van de vijfde Europese antiwitwasrichtlijn nog niet voltooid hebben. Wat Nederland niet goed heeft gedaan wordt uit het bericht niet duidelijk. Er staat de cryptische tekst:

De door Nederland vastgestelde wettelijke maatregelen hebben geen betrekking op anonieme rekeningen, recht op bestuurlijke toetsing, noodzakelijke transparantie over de uiteindelijk begunstigden van trusts of soortgelijke juridische constructies, of adequate toegang tot informatie door de financiële-inlichtingeneenheden

In Nederland bestaan toch geen anonieme rekeningen? Geen idee wat er met ‘bestuurlijke toetsing’ wordt bedoeld en de toegang tot informatie van de FIU’s is toch al lang geregeld? Het enige dat ik kan bedenken is dat men te laat is met het ubo-register van trusts, voor de rest kan ik het niet volgen.

De complete tekst van de Europese Commissie:

Bestrijding van witwassen van geld: Commissie verzoekt HONGARIJE, NEDERLAND en POLEN omzetting van vijfde antiwitwasrichtlijn te voltooien

De Commissie heeft Hongarije, Nederland en Polen met redenen omklede adviezen gestuurd wegens onvolledige omzetting van de vijfde antiwitwasrichtlijn in nationaal recht. De Commissie heeft vastgesteld dat de omzetting door Hongarije, Nederland en Polen onvolledig is. Hongarije heeft bepaalde EU-regels met betrekking tot bijvoorbeeld anonieme rekeningen, doeltreffende sancties, toegang tot informatie over uiteindelijk begunstigden en voorwaarden voor de uitwisseling van informatie tussen relevante autoriteiten niet omgezet. De door Nederland vastgestelde wettelijke maatregelen hebben geen betrekking op anonieme rekeningen, recht op bestuurlijke toetsing, noodzakelijke transparantie over de uiteindelijk begunstigden van trusts of soortgelijke juridische constructies, of adequate toegang tot informatie door de financiële-inlichtingeneenheden. Polen heeft verzuimd regels om te zetten in verband met bijvoorbeeld de handel in kunstwerken, het gebruik van anonieme prepaidkaarten die in derde landen zijn uitgegeven, verscherpte cliëntenonderzoeksmaatregelen die moeten worden toegepast met betrekking tot zakelijke relaties of transacties waarbij derde landen met een hoog risico zijn betrokken, en regels betreffende het vereiste niveau van transparantie bij de uiteindelijke begunstigden van trusts of soortgelijke juridische constructies. De doeltreffende strijd tegen witwaspraktijken is een van de speerpunten van de benadering van de EU voor de bestrijding van de criminaliteit in Europa. De door de nieuwe richtlijn teweeggebrachte wijzigingen zijn belangrijk voor de extra transparantie en regels om de integriteit van het financiële stelsel van de EU te waarborgen. Daarom zal de Commissie vasthouden aan haar vastberaden handhavingsaanpak om ervoor te zorgen dat de regels tijdig en correct worden toegepast. De handhaving van de huidige regels is en blijft relevant, ook in het licht van het komende voorstel inzake de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Alle lidstaten moesten de voorschriften van de vijfde antiwitwasrichtlijn uiterlijk op 10 januari 2020 hebben omgezet. Als Hongarije, Nederland en Polen hun nationale wetgeving niet binnen twee maanden in overeenstemming met het EU-recht brengen, kan de Commissie de zaken voorleggen aan het Hof van Justitie.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s