Hoe telco’s sim-swapping mogelijk maken [2]

Het is van algemene bekendheid dat mobiele telefonie onveilig is en dat telecombedrijven (telco’s) er mee weg komen omdat de overheid niet optreedt. Eerder schreef ik al over sim-swapping (1, 2) en over het faciliteren van criminelen. De overheid doet er tot mijn ergernis niets aan, behalve waarschuwen.

Opnieuw verschenen er berichten (security.nl, Europol) over de onveiligheid van mobiele telefonie. Aanleiding voor het bericht van Europol is sim-swapping en diefstal van cryptovaluta. In het bericht waarschuwt Europol nadrukkelijk voor de risico’s verbonden aan mobiele telefonie, een risico dat er niet alleen is voor bekende personen, maar voor iedereen.

De tips van Europol:

  1. Zorg dat de software van het apparaat up-to-date is.
  2. Reageer niet op verdachte e-mails en geef over de telefoon geen persoonlijke informatie.
  3. Beperk de persoonlijke informatie die je online deelt.
  4. Gebruik twee-factor authenticatie met een speciale authenticatie-app of een andere methode, maar gebruik geen sms.
  5. Zorg er voor dat je mobiele nummer niet wordt gekoppeld aan kwetsbare online accounts.

Aanvullende opmerkingen van mij:

Ad 1. Installeer alleen vertrouwde software. Gooi alles er af dat je niet gebruikt (want dan zie je niet of een app rare verschijnselen vertoont).
Ad 3. Beëindig je deelname aan Facebook en aan alle andere Facebook-producten (zoals Instagram) en stop met Whatsapp. Facebook c.s. is een belangrijke informatiebron voor criminelen. Doe hetzelfde met andere diensten van adtech bedrijven. Als je wel mee doet, bijvoorbeeld aan LinkedIn: laat geen mensen uit de privésfeer toe.
Ad 5. Telefoonnummers zijn als het bsn en het nummer van het identiteitsbewijs, wees er net zo zorgvuldig mee. Het is nodig dat messaging-apps (zoals Signal) niet meer aan een telefoonnummer worden gekoppeld.

Voor meer tips houd ik me aanbevolen.

 

Meer informatie:

Europol:
De Europol tips in het Engels

DON’T BE THE NEXT VICTIM
It’s not just celebrities who are under attack. Anyone and everyone with a mobile phone can fall victim to sim swapping. Here are a few tips to help you stay one step ahead from the criminals after your personal information:

  • Keep your devices’ software up to date
  • Do not reply to suspicious emails or engage over the phone with callers that request your personal information
  • Limit the amount of personal data you share online
  • Try to use two-factor authentication for your online services, rather than having an authentication code sent over SMS
  • When possible, do not associate your phone number with sensitive online accounts

 

Europol filmpje:

 

Lees alle telco-artikelen op dit blog.

 


Aanvulling 9 maart 2021
Lees Marc Hijink op 5 maart 2021 in het NRC (betaalmuur): Hacken via de helpdesk: in twaalf minuten je digitale identiteit kwijt.

Aanvulling 17 juni 2021
Ik lees nog niets over extra cybersecurity verplichtingen voor telco’s. Wel over plannen om telefoonspoofing aan te pakken, zie het bericht van 16 juni 2021 op security.nl naar aanleiding van een brief van de Minister van Veiligheid.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s