Belangrijke uitspraak Europees Hof van Justitie over toepasselijkheid Europees aanbestedingsrecht op een sportbond

In een uitspraak van 3 februari jl. oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie dat de nationale voetbalbond van Italië (‘de bond’) specifiek ten doel heeft “te voorzien in behoeften van algemeen belang”. Reden is dat de bond taken uitvoert die bij nationale regeling aan de bond is opgedragen. Daaraan doet niet af dat de bond een privaatrechtelijke vereniging is en dat de bond naast de door de overheid opgedragen taken ook andere activiteiten verricht die een groot deel van haar activiteitenpakket uitmaken en die zij zelf financiert. Dus ook als een beperkt deel van de activiteiten van een privaatrechtelijke rechtspersoon kwalificeert als taak van algemeen belang, wordt aan dit criterium voldaan.

Om aanbestedingsplichtig te zijn moet de bond  daarnaast aan een tweede criterium voldoen (één van deze drie: hoofdzakelijke financiering, dan wel beheer onderworpen aan toezicht, dan wel benoeming van functionarissen). In het geval van de bond speelt alleen of het het beheer is onderworpen aan toezicht door de staat of een andere publiekrechtelijke rechtspersoon of instelling. Het Hof gaat in de uitspraak daarop in en bespreekt dat het Italiaanse olympische comité (CONI) niet een dergelijk toezicht lijkt uit te oefenen. Dat vermoeden kan worden weerlegd als kan worden aangetoond dat de bond vanwege de bevoegdheden van CONI in een afhankelijkheidspositie verkeert en er door CONI invloed op de inkoop (het plaatsen van overheidsopdrachten) kan worden uitgeoefend. Of dat vermoeden in deze casus kan worden weerlegd, dient door de de nationale rechter beoordeeld te worden.

Deze uitspraak is van groot belang voor organisaties met privaatrechtelijke rechtsvorm die publiek getinte activiteiten hebben en die niet voor meer dan de helft worden gesubsidieerd.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Aanbesteding, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Not-for-profit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s