Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties

Onlangs is het Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties (MFO) van start gegaan. In het nieuwsbericht van de beheerder, de Rijksdienst voor Identiteitsgegegevens (RvIG), wordt de taak van het MFO als volgt omschreven:

Het MFO helpt burgers, bedrijven en overheidsorganisaties bij het corrigeren van een fout in een overheidsregistratie. Het MFO:

 • wijst de weg naar de overheidsorganisatie die het onjuiste gegeven kan corrigeren.
 • helpt wanneer de melder er niet uit komt. Dan gaan we aan de slag om de fout en de problemen die daardoor zijn ontstaan, te helpen oplossen.
 • helpt bij het gecorrigeerd krijgen van onjuiste gegevens als er meer dan één overheidsorganisatie bij is betrokken of als het gaat om registratie-overstijgende problemen en fouten.
 • helpt als blijkt dat de gegevens wel kloppen, maar bijvoorbeeld door onjuiste interpretatie voor onbedoelde gevolgen zorgen.
 • helpt de gevolgen van het gebruik van foute gegevens (zoals aanmaningen en boetes) waar mogelijk te stoppen tot de oplossing is bereikt. Zo lang er nog geen oplossing is, doen we er alles aan om te zorgen dat de melder niet verder in de problemen komt. Is de oplossing bereikt, dan helpen we waar mogelijk bij het herstellen van de gevolgen.

Naast het MFO bestaat er ook nog het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI), dat eveneens door het RvIG wordt beheerd.

Kritiek Algemene Rekenkamer en de Nationale Ombudsman
Het MFO is er onder meer gekomen vanwege kritiek van onder meer de Algemene Rekenkamer en de Nationale Ombudsman. Daar schreef ik eerder over:

Tot slot
We gaan nu zien of en hoe het in de praktijk werkt.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties

 1. Vlierbloesem zegt:

  Uitstekend. Ik hoop dat het goed gaat werken.

  Zelf heb ik mijn gegevens moeten laten wijzigen, omdat ik in pensioengegevens ineens gehuwd bleek te zijn volgens de administratie. De sociale verzekeringsbank kon mij niet vertellen wanneer en met wie dat zou hebben plaatsgevonden, maar ik zou volgens hun gegevens wel de helft van een gehuwden AOW gaan ontvangen.

  Meer moeite kostte het om iemand te helpen die volgens de sociale verzekeringsbank diverse perioden in het buitenland zou hebben gewoond en daardoor ook een gereduceerde AOW betaald zou gaan krijgen. Het heeft een aantal jaren geduurd voordat begrepen werd dat een Nederlander die altijd in Nederland heeft gewoond en gewerkt niet verplicht is alle loonstrookjes over vele jaren te tonen om in aanmerking te komen voor de AOW.

  Het is me overigens opgevallen dat overheids administraties niet in staat zijn gegevens van vóór 1984 te reproduceren en er maar naar gaan raden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s