Avondklok

Overal in de wereld zijn avondklokken en daarom krijgt Nederland er ook een, zo lees ik in het advies van het Outbreak Management Team (OMT). Op pagina 1 wordt de bezorgdheid van het OMT inzake het virus en de mutanten beschreven, dat zal best kloppen. Als we dan op pagina 2 aanlanden blijkt dat men een avondklok adviseert, maar dat het effect van de maatregel niet beoordeeld kan worden. Ook over de nevenverschijnselen van de avondklok, zoals grotere drukte op andere tijdstippen van de dag, is geen informatie beschikbaar.

Onbegrijpelijk is dat het OMT de maatregel motiveert met een vermeende verhoging van het ‘urgentiegevoel‘ en zou leiden tot beter gedrag van burgers en ‘opvolging aan de basismaatregelen‘. Daar geloof ik niets van. Dit soort mededelingen maken de corona-adviezen alleen maar ongeloofwaardiger.

De grote vraag – waar het OMT in het advies beperkt op in gaat – is of er wel zoveel mensen zijn die de basismaatregelen niet naleven en zo ja, welke invloed dat heeft op de verspreiding van het virus. Een andere vraag is of het erg is dat het virus wordt verspreid als dit alleen binnen laag-risicogroepen gebeurt (op pagina 4 lees ik dat de meeste besmettingen in de groep van 18 tot 25 jaar plaats vinden).

Corona-maatregelen en bewegingsarmoede
Gelukkig heeft het OMT ook kennis genomen van de bezwaren van onder meer NOC*NCF dat de corona-maatregelen schadelijk zijn voor de gezondheid (nl. leiden tot minder sport en beweging, die juist nodig zijn om voldoende weerstand tegen het virus te hebben). In het advies schrijft het OMT dat een avondklok geen invloed zou hebben op de mogelijkheid buiten te sporten, als de avondklok om 20:00 uur of 21:00 uur begint en tot 5:00 uur duurt. Daarbij vergeet het OMT dat het niet alleen om de tijd van het sporten zelf gaat, maar ook om het terugkomen van de sportactiviteiten.

NOC*NSF publiceerde het artikel Bijna helft Nederlanders is minder gaan sporten door tweede lockdown.

Ongedifferentieerde maatregelen
Uit het advies blijkt dat de door het OMT voorgestane maatregelen nog steeds ongedifferentieerd zijn en niet zijn gericht op degenen voor wie de maatregelen het meest belangrijk zijn, zoals mensen die in de zorg en dergelijke werken en kwetsbare personen.

Ook een mobiliteitsbeperking tot 15 kilometer is zo’n ongedifferentieerde en onbegrijpelijke maatregel. Ik begrijp niet waarom dit enige zin zou hebben, aangezien mobiliteit niet betekent dat iemand ergens heen gaat waar hij of zij mensen kan besmetten of besmettingen kan oplopen. Binnen een straal van 15 kilometer kunnen die besmettingen zich ook voordoen.

Het is hoog tijd dat er slimmere maatregelen komen dan de huidige generieke maatregelen die bovendien voor een deel helemaal niet nodig zijn. Misschien dat de corona-managers toch maar eens naar anderen moeten luisteren, zoals naar Herstel NL.

Inmiddels is bekend geworden dat Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn gegaan met het avondklok-voorstel en dat de avondklok aanstaande zaterdag ingaat. Dat is dan een nieuw dieptepunt in het coronabeleid.

Privacy First is tegen de avondklok. Zouden ze al een dagvaarding klaar hebben liggen?

 

NB 1 Dat het internationaal reizen wordt beperkt en dat er geen evenementen zijn is geen ramp, aannemende dat het tijdelijk is. Dat mensen in hun dagelijks leven beperkt worden is wel ernstig. De gezondheidsschade die door de corona-maatregelen ontstaat, mag niet gebagatelliseerd worden.

NB 2 In Duitsland wordt gewaarschuwd voor verlies aan acceptatie als onbegrijpelijke maatregelen worden genomen. Lees de waarschuwingen van deze psycholoog.

 

 

 

LinkedIn blokkeerde een denker:

 

Draadje over de hond (ik kreeg al uitlaat aanbiedingen):

 

Duitse dwarsligger in FAZ:

 

Nieuwe risico’s:

 

Een paar dagen geleden:

 


Aanvulling 21 januari 2021
Naar aanleiding van de actuele tekst op de avondklokpagina is het bovenstaande aangepast.

Aanvulling 27 januari 2021
Op 23 januari twitterde ik:

Het lijkt er op dit moment toch op dat er door de avondklok meer mensen buiten zijn. Bizar…

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Avondklok

 1. r grootveld zegt:

  Ik erger mij al tijden aan die met veel tamtam opgevoerde beperkingen. Niets lijkt erg doordacht. Ook vraag ik mij aldoor af of het nou eigenlijk zo erg is dat mensen worden besmet. Want dat betekent immers ook resistentie. En men heeft bovendien geen idee hoe het er voorstaat. Want hoevelen laten zich nou eigenlijk testen. En dan vooral natuurlijk mensen met verschijnselen.
  Dan de manier waarop de media er mee omgaan. Alsof het armageddon is losgebroken. Nergens een nuance. Nooit eens iemand met een alternatief verhaal. In plaats daarvan wordt ons steeds weer voor gehouden hoe erg het allemaal is. Daarbij worden dramatische verhalen niet geschuwd. Pure propaganda! Op arte draait al enige tijd een documentaire die wel de tegenkanten belicht. Ik heb daar een mail over gestuurd naar de nos. Maar men verwaardigd zich niet om daarop met een serieus antwoord te komen.
  En dan de nieuwe variant. Niets wijst er op dat die kan worden gestopt met al die maatregelen. Dus vrees ik wat ons nog te wachten staat. Want pas in oktober zou de vaccinatie volledig kunnen zijn. Terwijl er ook al weer twijfel is over de werkzaamheid tegen de nieuwe varianten. Straks mogen we helemaal de straat niet meer op.
  Ondertussen gaat er van alles naar de knoppen. Komen we hier nog op een acceptabele manier uit? Als het dan allemaal achter de rug is, god mag weten wanneer, dan weet ik zeker zullen vooral de zwaksten het gelag op moeten hoesten. Want is het niet zo dat alle steunmaatregelen de werkelijke ellende verbloemen? Als die stoppen, dan zullen we pas weten wat er is aangericht. Een leger aan ZZP’ers die sowieso al werden uitgebuit. Allochtonen met schulden,die lenen namelijk in de privésfeer. Failliete ondernemingen onder vooral de kleinere zelfstandigen. Een staatsschuld die moet worden ingelopen (neoliberaal als ze zijn zal dat toch prioriteit krijgen!). En nog eens 4 jaar Rutten.

  Maak uw borst maar nat!!!

 2. Anoniem zegt:

  Het is voor mij onbegrijpelijk waarom een groot deel van de bevolking dergelijke ingrijpende maatregelen – waarvan nut en noodzaak maar moeilijk onderbouwd kunnen worden – slikt voor zoete koek.

  De schade door de maatregelen tegen Corona is waarschijnlijk vele malen groter dan de schade door Corona zelf. De maatregelen zijn een aanslag op de geestelijke- en lichamelijke gezondheid, de vrijheid, privacy, etc. De economische schade in Nederland begint langzamerhand absurde vormen aan te nemen. Is het de bedoeling om de horeca en detailhandel de nek om te draaien, zodat bedrijven als bol.com, Amazon, Thuisbezorgd.nl, etc. als grote Corona-winnaars uit de bus komen?

  In Nederland hebben we nog iets van een vangnet. in een groot deel van de wereld is dat niet het geval. Honderden miljoenen mensen in een uiterst kwetsbare positie worden door de economische gevolgen van Corona letterlijk in hun voortbestaan bedreigd.

  Dat mensen met een kwetsbare gezondheid beschermd moeten worden is evident. Het middel is inmiddels erger dan de kwaal. Er schiet mij een citaat van Frank Zappa te binnen, hoofdroos bestrijden met onthoofding….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s