Corrigeren fouten in overheidsregistraties zou makkelijker moeten worden

Het kabinet kondigt maatregelen aan om te zorgen dat burgers en organisaties onjuiste gegevens in basisregistraties kunnen corrigeren. Daartoe wordt een centraal meldpunt in het leven geroepen.

Eerder werd door de Algemene Rekenkamer aangedrongen op maatregelen; ook de Nationale Ombudsman is bezig met het thema, zie onder meer dit bericht. Lees over de voorgeschiedenis ook dit artikel op dit blog.

Het nieuwsbericht over het centrale meldpunt:

Minister Knops komt met centraal meldpunt voor basisregistraties
Nieuws 22 november 2019

Burgers en bedrijven kunnen in de knel komen door onjuiste gegevens in basisregistraties. Zeker wanneer die gegevens op verschillende plekken binnen de overheid gebruikt worden. Daarom komt er een centraal meldpunt dat hen gaat helpen, zo schrijft minister Knops in een brief aan de Tweede Kamer.

Keerzijde
Het stelsel van basisregistraties draagt bij aan een goede en efficiënte overheidsdienstverlening; burgers en bedrijven hoeven niet steeds opnieuw hun gegevens aan te leveren. De Algemene Rekenkamer schreef in het rapport ‘Grip op gegevens’ in juni 2019 dat de keerzijde van dit hergebruik is dat mensen het zicht en de grip op hun eigen gegevens kunnen verliezen. De Rekenkamer pleitte voor een centraal meldpunt. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om dit meldpunt in te richten voor de basisregistraties.

Helpen
Burgers en ondernemers kunnen onjuiste gegevens melden bij de overheidsorganisatie waar ze die fout constateren. Soms weten zij echter niet de juiste weg te vinden. Of zij kunnen het probleem niet zelf oplossen omdat de onjuiste gegevens zijn overgenomen in andere registraties. Het centraal meldpunt kan hen dan helpen bij het corrigeren van onjuiste gegevens in het stelsel en dus in alle basisregistraties.

Aansluiten
De voorbereidingen voor het meldpunt zijn gestart. Onderzocht wordt hoe het beste kan worden aangesloten bij de al bestaande klantcontactcentra van de verschillende basisregistraties. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens en het Kadaster hebben bijvoorbeeld al meldpunten voor het corrigeren van gegevens in de basisregistraties die zij beheren.

 

Reactie op twitter:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s