Hans Schnitzler schreef pamflet tegen tech-geloof

De wereld is vol van digitaal gelovigen en hun marketeers, die aan iedereen die het horen wil verkondigen dat de wereld door IT zal worden gered. Daarvan is nog zeer weinig zichtbaar (eerder het tegenover gestelde).
Hans Schnitzler schreef voor Follow the Money een pamflet tegen deze tech-gelovigen, overigens met de zeer vage titel “Een nihilistisch zooitje“. Daarin vleegt hij de vloer aan met de “Bende van de Vooruitgang“, die hun geloofsbrieven in het NRC plaatsten.

Hans’ uitsmijter:

Wie meent met technologie en wetenschap alle onzekerheden en problemen te kunnen uitbannen, lijdt niet alleen aan quasi-religieuze visioenen, maar houdt er tevens opvattingen op na die in wezen nihilistisch zijn. Dat wil zeggen: het geloof dat alles wat van waarde en betekenis is, te reduceren valt tot een kwestie van technologische beheersing en berekening. Als u het mij vraagt is die bende dan ook gewoon een nihilistisch zooitje.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hans Schnitzler schreef pamflet tegen tech-geloof

  1. r grootveld zegt:

    Dat nihilisme begrijp ik ook niet. Volgens mij wordt dat begrip hier volledig verkeerd ingezet. Het gaat hier om een verregaande reductie van een probleem.
    Dat men problemen even oplost met IT is trouwens een misvatting die wijd verbreid lijkt. Meent niet ook onze overheid daarmee de heilstaat tot leven te brengen. Nog afgezien van social media die de wereldvrede zeggen te bevorderen door het kweken van onderling begrip. Wie is er tegen wereldvrede? Maar dat het zo niet werkt is vaak genoeg gebleken. Eerder zie je het tegengestelde gebeuren. Via social media worden maar al te vaak geruchten en propaganda verspreid.

    Misschien dat dit soort opvattingen (volgens sommigen) de beschuldiging “nihilistisch” zouden verdienen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s