Gegevensuitwisseling overheid | oproep Nationale Ombudsman om ervaringen te melden

Onlangs kondigde ik de wetgevingsconsultatie inzake de WGS, het voorstel voor de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden op dit weblog aan.

Oproep om ervaringen te melden

In de tussentijd zit de Nationale Ombudsman niet stil, zo blijkt uit onderstaande oproep, die op 3 augustus jl. op de site werd gepubliceerd en die voortvloeit de onderzoeksagenda 2018 van de Ombudsman:

Gegevens uitwisselen en privacy? Uw ervaringen horen wij graag!
Heeft u ook wel eens meegemaakt dat de overheid, zoals de gemeente of het UWV, uw persoonlijke gegevens deelde met andere overheidsinstanties? Wat vond u daarvan? Vindt u dat de overheid duidelijk is over de informatie die zij over u deelt met anderen? Kent u een overheidsinstantie die op een goede manier omging met uw persoonlijke gegevens? De Nationale ombudsman hoort het graag voor zijn onderzoek naar privacy en gegevensuitwisseling.

Overheidsinstanties kunnen persoonsgegevens met elkaar delen om zo beter te kunnen samenwerken. Die samenwerking (ook wel ketenoverleg genoemd) is bedoeld om een hulp- of zorgvraag zo goed mogelijk op te lossen. Of omdat instanties denken dat er hulp of zorg nodig is.
Voorbeelden van keten overleggen zijn een sociaal wijkteam, een jeugdbeschermingstafel of een overleg om schulden op te lossen.

De ombudsman brengt in kaart wat burgers ervan vinden als overheidsinstanties persoonsgegevens met elkaar delen om betere hulp te bieden. Bijvoorbeeld of mensen het goed vinden dat hun persoonsgegevens worden gedeeld omdat zij (financiële) hulp of een voorziening nodig hebben. Of juist om te voorkomen dat zij in de problemen komen. En wat burgers belangrijk vinden als overheidsinstanties onderling hun persoonsgegevens uitwisselen. Zijn onderzoek gaat niet over keten overleggen die bedoeld zijn om fraude te bestrijden.

We horen graag wat u heeft meegemaakt. Misschien heeft u een slechte ervaring of juist een positief voorbeeld dat u met ons wilt delen. Ook horen we graag wat u vindt dat de overheid zou moeten doen om bij deze keten overleggen uw privacy te beschermen.

Laat het ons weten 
Wilt u ervaringen met ons delen? Dan kunt u tot 15 september 2018 een mail met uw ervaringen sturen aan ketenoverleg@nationaleombudsman.nl. U ontvangt binnen twee weken een reactie van ons.

Lees op onze website meer over dit onderzoek.

Op de pagina waar naar wordt verwezen staat onderstaande toelichting:

Ombudsman start onderzoek privacy in ketenoverleggen
24 april 2018

De Nationale ombudsman start een onderzoek rond privacy. Zijn focus ligt op de zogeheten ketenoverleggen tussen verschillende overheidsinstanties waarin gegevens van burgers worden gedeeld. Het gaat bijvoorbeeld om gemeenten die burgers helpen bij een vraag om zorg of ondersteuning. De vraag die in dit onderzoek centraal staat is: Wat mogen burgers van de overheid verwachten als het gaat om het bieden van maatwerk en dienstverlening in relatie tot het waarborgen en respecteren van de privacy?
Ketenoverleg ten behoeve van het oplossen of voorkomen van problemen voor de burger en het bieden van maatwerk, vindt de ombudsman een goede ontwikkeling. Maar hij vindt het ook van belang dat het burgerperspectief binnen het ketenoverleg gewaarborgd is en dat de burger in kwestie betrokken is bij wat er met zijn of haar gegevens gebeurt.

Over het onderzoek
Dit onderzoek uit eigen beweging maakt deel uit van het onderzoeksprogramma van de Nationale ombudsman. De ombudsman gaat voor het onderzoek in gesprek met burgers wiens gegevens binnen overheidsketens worden gedeeld. Ook praat hij met overheidsinstanties die onderdeel uitmaken van ketenoverleggen. De ombudsman verwacht zijn onderzoek in december 2018 af te ronden.

Over het onderwerp privacy staat het volgende in de onderzoeksagenda 2018 van de Nationale Ombudsman:

Privacy
In allerlei systemen zijn persoonsgegevens opgeslagen en worden gegevens aan elkaar gekoppeld. Voor overheidsinstanties is het in hun dagelijkse uitvoeringspraktijk gemakkelijk om toegang te hebben tot allerlei gegevens. Tegelijkertijd biedt het mogelijkheden voor op maat gesneden dienstverlening. De ombudsman onderzoekt wat burgers, vanuit de behoorlijkheid, mogen verwachten van de overheid als het gaat om het respecteren van privacy bij het aanvragen van voorzieningen.
(april 2018 – dec 2018)

Voorbeeld | OM verstrekt gemeente meer informatie dan nodig is

Op de site van de Ombudsman zijn diverse voorbeelden te vinden van situaties waarin niet zorgvuldig met persoonsgegevens van burgers werd omgegaan. Een daarvan is de zaak over het Openbaar Ministerie. Iemand, ‘X’, deed aangifte van smaad/laster tegen onder meer een burgemeester. Het OM liet per brief aan X weten dat geen vervolging zou worden ingesteld en stuurde een kopie van die brief aan de bewuste burgemeester. De Nationale Ombudsman vindt dat niet behoorlijk, zie de samenvatting:

De Nationale ombudsman is van oordeel dat de persoon tegen wie aangifte is gedaan niet dient te worden geïnformeerd over de afdoening van die aangifte via een afschrift van correspondentie gericht aan de aangever met daarin onder andere zijn naam en adres. Verder bevatte de bewuste brief niet alleen informatie over de aangifte die verzoeker tegen de burgemeester zelf had gedaan, maar ook informatie over de aangiften die verzoeker tegen andere betrokkenen had gedaan. Door aan de burgemeester een kopie van de aan verzoeker gerichte brief te verstrekken, heeft het OM meer informatie aan de burgemeester verstrekt dan nodig was voor het beoogde doel (de burgemeester informeren over de afdoening van de aangifte tegen hem). Hiermee heeft het OM naar het oordeel van de Nationale ombudsman het evenredigheidsvereiste geschonden.
Evenredigheidsvereiste, niet behoorlijk.


Abonneren op nieuwsbrieven van de Nationale Ombudsman: via deze pagina.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s