De Wwft-vragen van financiële instellingen aan consumenten

Uit de vragen op consumentensites blijkt dat burgers steeds vaker Wwft-vragen krijgen van financiële instellingen. Niet alleen de heridentificatie-praktijken van die instellingen stuiten op onbegrip. Mensen worden ook verrast door andere Wwft-vragen, zoals naar herkomst van vermogen. Het nadeel van consumentensites is dat er niet altijd juridisch juist en accuraat wordt geantwoord.

Nodig: een ombudsman
Het is jammer dat er nog steeds geen onafhankelijke ombudsman is voor de financiële sector, die op een laagdrempelige manier de financiële instellingen kan bewegen tot maatschappelijke betamelijkheid. (Niet een door de sector gefinancierde organisatie, zoals Kifid en BKR.)

Wwft-vragen als versneld wordt afgelost
Een voorbeeld van de vragen die consumenten hebben, is het forumbericht Aantonen herkomst van vermogen en WWFT, van 4 november 2020 bij Radar:

Mijn hypotheek verstrekker Aegon eist van mij dat ik de herkomst van mijn vermogen aantoon omdat ik al een aantal jaren extra aflos op mijn hypotheek en vanwege de verplichtingen van de WWFT. De WWFT (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) verplicht banken om bij grote bedragen na te gaan waar het geld vandaan komt. Ik meen echter te hebben voldaan aan deze eis omdat ik recent afschriften van bijschrijvingen van mijn salaris op mijn betaalrekening heb gestuurd naar Aegon als bewijs van herkomst van mijn vermogen. Toch eist Aegon meer, namelijk inzicht in hoe het saldo op mijn rekening tot stand is gekomen: Aegon eist in te zien het verloop van het saldo op mijn rekening. En als ik hier niet aan voldoe dreigt Aegon vervolgstappen te zullen nemen. Dit is voor mij een principe kwestie omdat ik vind dat mijn uitgaven Aegon niets aangaan. Aegon hoeft niet te weten waar ik mijn geld aan uitgeef. Mijn vragen zijn uiteindelijk: Mogen banken, en in het bijzonder Aegon, deze informatie opeisen, en ben ik verplicht om hieraan te voldoen? Wat kunnen de consequenties zijn als ik voet bij stuk houd?

Op zich mag Aegon vragen stellen, mij lijkt dat zij te ver gaan door bankafschriften te verlangen waarop ook allerlei andere gegevens staan dan inkomsten. Bovendien is het de vraag of dat relevant is voor de herkomst van het vermogen van deze persoon. Logischer is om eerst te vragen naar de hoogte van het jaarsalaris en naar eventuele bijzondere inkomsten en pas daarna bewijsstukken te vragen (als dat gezien het risicoprofiel van de klant nodig zou zijn).

Radar had in september een uitzending Fraudecontrole van banken schiet door.
Meer voorbeelden van vragen over de Wwft zijn te vinden in het forum banken bij Radar.

 

Lees de berichten op dit blog over consument en Wwft.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s