Openbaarmaking NOW-steun

Eerder berichtte ik over de openbaarheid van de gegevens in het Europese subsidieregister.
Van de ontvangers van NOW-steun worden de gegevens eveneens bekend gemaakt. Het voorlopige register van NOW 1.0 is bij de UWV te vinden via deze pagina. De UWV schrijft:

Omdat op dit moment alleen de voorschotbedragen in het register staan, kunnen hier dus nog geen rechten aan ontleend worden. Het register zal op een later tijdstip aangevuld worden met de definitieve bedragen. De definitieve bedragen kunnen afwijkend zijn van voorschotbedragen. Na afloop van de tweede aanvraagperiode NOW zal UWV eenzelfde register publiceren.

 

Dit register mag door iedereen in een database worden gezet, want men schrijft “Alles uit deze uitgave mag worden overgenomen, echter uitsluitend met bronvermelding“. Dus datahandelaren kunnen de informatie gebruiken om de gegevens die ze al hebben over betrokken bedrijven te ‘verrijken’. Ik ben benieuwd of dat ook gebeurt en wat het effect is.

Op de site van de Kamer van Koophandel staat een artikel waarin wordt uitgelegd dat via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) nog meer bedrijfsgegevens kunnen worden opgevraagd. Het laatste woord is hier vast nog niet over gesproken.

In het FD stond het artikel Openbaarmaking NOW-steun moet werkgever maar dulden, waarin een advocaat wordt geciteerd, die

weet dat het onderwerp wel ter sprake komt in de bestuurskamers van zijn cliënten. ‘Naar aanleiding van publicatie in het eerste NOW-register zijn er, voor zover ik weet, geen bedrijven die juridische actie hebben ondernomen’, zegt hij. ‘Het is al openbaar gemaakt. Je creëert er alleen maar meer publiciteit mee. En om vervolgens ook nog eens aantoonbare schade te moeten bewijzen, is helemaal lastig

Dat is klassiek voor de databescherming.

De lijst heeft de media gehaald (bijvoorbeeld hier en hier), waarbij met name grote bedrijven in het spotlicht worden gezet: KLM, NS, Booking.com en Tata Steel.

 


Aanvulling 29 januari 2021
Openbaarmaking van bedrijfsgegevens is ook aan de orde in het FD artikel Boeren ongerust omdat minister hun data over vervuiling moet openbaren. Dit is een artikel naar aanleiding van een stikstof uitspraak van de Raad van State, nieuwsbericht: Mi­nis­ter LNV moet lo­ca­tie­ge­ge­vens PAS-mel­din­gen open­baar ma­ken, 27 januari 2021.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Openbaarmaking NOW-steun

  1. r grootveld zegt:

    Me beroepend op de wet openbaarheid van bestuur heb ik gemaild naar de ombudsman. Ik wil weten waarom het kabinet in den beginne besloot om de lockdown op te leggen. Ik vermoed op aanstichten van de WHO, uit minder menslievende motieven dan steeds wordt gesuggereerd. Vooral om hun straatje schoon te houden. Ik krijg daarop echter geen reactie. Ziedaar. Openbaarheid van bestuur alleen dan als ze het uitkomt. Of als het ze geen schade berokkent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s