Engelse privacytoezichthouder treedt op tegen datahandelaar in financiële persoonsgegevens | Experian, ICO

De Nederlandse privacytoezichthouder stelt onderzoek in naar handelaren in financiële persoonsgegevens. De toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk, Information Commissioner’s Office (ICO), lijkt verder te zijn.

Privacy International laat weten dat ICO handhavend is opgetreden, lees: UK data regulator takes enforcement action to rein in data brokers’ use of people’s personal data.

Lees ook het bericht van ICO zelf: ICO takes enforcement action against Experian after data broking investigation (met verwijzing naar het rapport). ICO schrijft dat Experian en de gelieerde ondernemingen Equifax en TransUnion, zgn. ‘credit reference agencies (CRAs)‘, financiële gegevens over mensen verzamelden, zonder die mensen daarvan op de hoogte te stellen en hen in de gelegenheid te stellen fouten te corrigeren of de gegevens te laten verwijderen. De datahandelaren leveren hun gegevens aan ondernemingen, politieke partijen en not-for-profitorganisaties, waarbij ook gegevens werden geleverd of de financiële gegoedheid van de personen en de kans dat zij producten of diensten zouden afnemen, respectievelijk een goed doel zouden steunen.

Experian c.s. kregen van ICO een bevel (enforcement notice) om hun werkwijze aan te passen, bij gebreke waarvan een sanctie kan worden verwacht (“This could include a fine of up to £20m or 4% of the organisation’s total annual worldwide turnover“).

Experian is een handelaar in persoonsgegevens die wereldwijd actief is en in 2017 in het nieuws kwam vanwege een enorm datalek.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s