Veel organisaties en mensen zijn bezig met digitaal speelgoed, zonder zich te realiseren welke maatschappelijke impact hun activiteiten hebben. Ook sommige overheidsinstellingen willen graag meespelen in de digitale speeltuin en laten zich aanpraten dat ‘alles beter wordt‘ als IT wordt ingezet. Terwijl domme IT zeer veel schade kan toebrengen.
De nuchtere kijk van de Nationale Ombudsman, die zich al meer met digitale zaken heeft bezig gehouden, is daarom belangrijk. De Ombudsman liet op 1 september jl. weten dat door zijn organisatie wordt gewerkt aan een visie op behoorlijk gebruik van data en algoritmen door de overheid, waarbij wordt samengewerkt met Algemene Rekenkamer en Raad van State.
Lees het nieuwsbericht:
Ombudsman werkt aan visie op behoorlijk gebruik van data en algoritmen door de overheid
Nieuwsbericht 1 september 2020De Nationale ombudsman wil dat voor burgers helder is wat zij vanuit behoorlijkheid mogen verwachten van de overheid als deze data en algoritmen gebruikt waarvan het effect de burger persoonlijk raakt. Hij ontwikkelt hiervoor een ombudsvisie op behoorlijk gebruik van data en algoritmen door de overheid. De ombudsvisie moet de overheid ook helpen het burgerperspectief al te waarborgen bij het opstellen van richtlijnen voor gebruik van gegevens.
De overheid gebruikt steeds meer data en algoritmen in processen en systemen. (Grond)rechten van burgers moeten daarbij beschermd worden. Burgers mogen geen slachtoffer worden van ongewenste of onterechte gevolgen van bijvoorbeeld geautomatiseerde besluitvorming of profiling en moeten zich hier tegen kunnen verweren. De ombudsman ziet dat de overheid hier veel aandacht voor heeft en richtlijnen maakt voor gebruik van data en algoritmen. Hoe deze in de praktijk voor burgers uitpakken en voor degenen die ermee gaan werken, moet nog blijken. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen vindt de ombudsman het van wezenlijk belang dat de overheid het burgerperspectief meeneemt in deze ontwikkelings- en implementatiefase. Zijn ombudsvisie zal hiervoor handvatten geven. Deze brengt hij begin 2021 uit.
Bij de ontwikkeling van zijn ombudsvisie op behoorlijk gebruik van data en algoritmen door de overheid houdt de Nationale ombudsman ook nauw contact met de Algemene Rekenkamer en de Raad van State die zich ook bezig houden met dit onderwerp.
Lees op dit blog over andere digitale onderwerpen waarmee de Ombudsman bezig was:
- Corrigeren fouten in overheidsregistraties zou makkelijker moeten worden, 30 november 2019
- Overheid moet burgers nog beter betrekken bij ontwikkelen digitale formulieren | Nationale Ombudsman, 31 augustus 2019
- Adviezen Raad van State en Nationale Ombudsman over digitale communicatie door overheid met de burger, 3 augustus 2019
- Onderzoek Nationale ombudsman naar MijnOverheid en digitale overheidspostbus Berichtenbox, 17 februari 2017
- Nationale Ombudsman: ‘De overheid is er voor de burger. En niet andersom.’, 21 april 2017