Overheid moet burgers nog beter betrekken bij ontwikkelen digitale formulieren | Nationale Ombudsman

De Nationale Ombudsman maakte op 25 augustus jl. bekend dat de overheid bij digitalisering van de processen beter naar de burgers moet luisteren. In een bericht schrijft de Ombudsman:

Overheid moet burgers nog beter betrekken bij ontwikkelen digitale formulieren

Overheden kunnen de gebruiksvriendelijkheid van hun digitale formulieren vergroten, door nog beter naar de wensen van burgers te luisteren. Ondanks dat gebruiksvriendelijkheid de aandacht van de overheid heeft, valt er nog winst te behalen. Dit schrijft Nationale ombudsman Reinier van Zutphen vandaag in zijn rapport ‘Houd het simpel’. Daarin noemt hij uitgangspunten die ervoor moeten zorgen dat burgers het werken met digitale formulieren als gebruiksvriendelijk ervaren en zo optimaal gebruik kunnen maken van deze vorm van digitale dienstverlening. Hij roept overheden op deze ter harte te nemen.
Reinier van Zutphen: “Overheden moeten digitalisering in het belang van de burger inzetten. Voor digitale formulieren staat gebruiksvriendelijkheid voorop. Houd dus bij de ontwikkeling ervan rekening met de wensen van burgers. Die zijn niet onredelijk. Ze willen bijvoorbeeld eenvoudige taal, overzichtelijke formulieren en makkelijk bijlagen kunnen uploaden. Dit lijkt zo voor de hand liggend maar gezien de klachten die we krijgen, blijkt het nodig hier toch op te hameren bij de overheid.”

Uitgangspunten
Met de uitgangspunten uit zijn onderzoek roept de ombudsman overheden op burgers in een vroeg stadium te betrekken bij de ontwikkeling van digitale formulieren, zodat de overheid hun perspectief voor ogen heeft. En staan formulieren al online? Vraag burgers dan naar hun ervaringen hiermee, neem deze feedback serieus en ga ermee aan de slag. Ook zijn er al goede initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van digitale formulieren. Overheden kunnen zo van elkaar leren.

Wat vooraf ging
Burgers gebruiken digitale formulieren steeds vaker om zaken met de overheid te regelen. Bijvoorbeeld het doorgeven van een verhuizing, het aanvragen van een uitkering en het maken van een afspraak. De Nationale ombudsman ontvangt geregeld klachten over de werking van digitale formulieren. Daarom onderzocht hij hoe gebruiksvriendelijk burgers de digitale formulieren van de overheid vinden en in hoeverre de overheid met de wensen van burgers rekening houdt. De ombudsman vindt het belangrijk dat iedereen, die online zaken wil doen met de overheid, dit op een prettige en laagdrempelige manier kan doen. Dat houdt in dat overheden hun digitale formulieren en bijbehorende werkprocessen daarop inrichten.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s