De multinational die de compliance wil uitbesteden aan een mkb-onderneming | Wwft

Onlangs publiceerde ik het bericht Mag een bank het cliëntenonderzoek naar een accountant, belastingadviseur of notaris verleggen? (ook op het ondernemingsrechtweblog). Er kwamen verstandige reacties binnen:

Gert van den Brink over de accountancy:

Ook accountants zou ik niet adviseren om deze handtekening zo maar te zetten.
Blijkbaar vindt de bank een verklaring van de directie niet voldoende en is een handtekening van een accountant nodig. Daarmee lijkt deze bankvraag te voldoen aan de vijf criteria van een assurance-opdracht (er wordt zekerheid gevraagd). De accountant zal zich moeten realiseren dat er door zetten van de handtekening zekerheid wordt verstrekt met alle gevolgen van dien (toepassen standaarden en zoeken naar een deugdelijke grondslag).

Iemand anders signaleert de onevenwichtigheid van de witwasbestrijdingsregels en de verhouding bank-notaris:

De gemiddelde notaris is een MKB’er die op lokaal/nationaal niveau opereert. Menig financiële instelling is een multinational die klanten over de hele wereld bedient.

De gemiddelde notaris is minder goed toegerust om een oordeel te vormen over de (uiteindelijke) eigendom en zeggenschap van internationale vennootschapsstructuren dan een grote internationaal opererende financiële instelling. Toegang tot data, capaciteit en middelen, het verschil tussen een MKB’er en een multinational, een muis en een olifant.

De-risken is al erg genoeg, op het moment dat het cliëntonderzoek wordt uitbesteed aan partijen die daarvoor minder goed zijn toegerust dan is de illusie van compliance compleet. Lang leve de papieren werkelijkheid.

Laten we het begrip poortwachter afschaffen. Het wekt verwachtingen die niet waargemaakt kunnen worden. Het is tijd voor meer realisme in de aanpak van fraude, witwassen en terrorismefinanciering.

Als beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar zou ik duidelijk uitdragen dat het opstellen van dergelijke legal opinions op geen enkele wijze gedekt wordt door de polis.

 

Aanvulling 19:40 uur
Er verscheen een uitvoerige reactie van Dirk de Lange die mogelijkheden ziet voor de notaris als compliance-dienstverlener maar wel waarschuwt voor de ingewikkeldheid van de Wwft. Wat mij betreft is het onderstaande wel heel optimistisch:

Dat neemt niet weg dat het notariaat zich als business opportunity professioneel kan inlaten met het doen van cliëntenonderzoek. De KNB maakt zich hier sterk voor. Andere wwft-plichtige instellingen, bijvoorbeeld de makelaars zullen daar graag in meegaan. De notaris deelt de uitslag van dat onderzoek (op instructie van de onderzochte persoon) (en natuurlijk tegen betaling) met de andere WWFT-plichtige instellingen, als zij ten aanzien van dezelfde persoon het zelfde onderzoek moeten uitvoeren. Dit ter voorkoming van het knelpunt dat Ellen Timmer al zo vaak heeft gesignaleerd: WWFT= de Wet-van-het-dubbele-werk. Bij een overdracht van een woonhuis en hypotheek is de WWFT al snel de wet van het drie of vier dubbele werk (makelaar, bank, notaris, hypotheek adviseur).

Het notariaat moet zich wel realiseren dat het volledig compliant zijn met WWFT, sanctieregelgeving etc geen sinecure is. Na het cliëntenonderzoek kan het zo zijn de aard van de transactie met zich brengt dat je een cliëntenonderzoek moet opschalen van vereenvoudigd naar normaal of van normaal naar verscherpt. En dat moet je allemaal kunnen laten zien.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s