Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) heeft in de serie Justitiële Verkenningen een themanummer uitgebracht over nieuwe vormen van oplichting en fraude.
Opvallend is dat de auteurs niet ingaan op de oorzaken van de verbeterde fraudemogelijkheden, zoals:
- De onveiligheid van e-mail, aangezien de inhoud onderweg gemanipuleerd kan worden en de afzender niet geverifieerd kan worden, er worden wel maatregelen genomen maar deze zijn onvoldoende (meer informatie). De meeste mensen zijn niet met de onveiligheid bekend en de overheid doet er te weinig aan om dit bekend te maken.
- Het onveilige gebruik van het mobiele nummer, de geboortedatum en andere breed verspreide persoonsgegevens voor digitale diensten, zoals voor messaging en tweefactorauthenticatie. Voorbeeld: door gebruik van het mobiele nummer is het gemakkelijk om mensen via whatsapp te benaderen. Het gebruik van mobiele telefoonnummers voor messaging diensten zoals whatsapp en signal zal moeten worden gestaakt.
Daar komt nog bij dat de meeste mensen de door hen gebruikte digitale hulpmiddelen (hardware / software) onvoldoende begrijpen en daardoor de kwetsbaarheden onvoldoende onderkennen. Dat heeft tot gevolg dat bewustwordingstrainingen onvoldoende effect zullen hebben.
Het is hoog tijd dat digitale systemen technisch worden verbeterd en geschikt worden gemaakt voor de grote groep van gebruikers die onvoldoende van techniek begrijpt. Mijn indruk is dat dit rond tachtig of negentig procent van de bevolking is. Overheden en bedrijven moeten verplicht worden om veilige producten te leveren op straffe van pittige sancties.
Meer informatie:
- Aankondiging WODC.
Namen van de artikelen:
- Coronacrisis en fraude: vier mogelijke relaties
- Vissen met een nieuwe hengel: een onderzoek naar betaalverzoekfraude
- F-gamers die ‘mapsen’, ‘swipen’ en ‘bonken’: een netnografisch onderzoek naar fraude en oplichting op Telegram Messenger
- Helpdeskfraude in Nederland
- Het verlies van geld, geluk en gezicht. Romance scams, datingfraude en ‘sweetheart swindles’
- Wie krijgt zijn geld terug? Acties van slachtoffers tot schadevergoeding bij bankfraude
- Resultaten van een awareness-training in het herkennen van phishingmails
- Social engineering: digitale fraude en misleiding. Een metaanalyse van studies naar de effectiviteit van interventies
- Wat maakt een cyber awareness-campagne effectief?
- Ons cybergedrag is veel onveiliger dan we zelf denken. Implicaties voor effectief beïnvloedingsbeleid door de overheid