Coöperaties kunnen nog maar bij drie banken terecht | het screenen van leden

Onlangs zag ik op de website van een coöperatie, Land van Ons, dat zij melding maken van problemen om aan een bankrekening te komen.

Uit de tekst blijkt hoe zeer de witwasbestrijding is doorgeschoten: het lijkt er op dat sommige banken willen dat coöperaties al hun leden ‘screenen‘. Even los van de vraag of coöperaties, verenigingen en VvE’s in staat zijn om hun leden te screenen, is die eis natuurlijk te bizar voor woorden. Nog even en niemand kan meer voor een bankrekening bij een bank terecht, omdat banken voor alles bang zijn.

Op de site van coöperatie Land van Ons, die in de milieuvriendelijke hoek actief is, wordt gevraagd waarom men niet een rekening heeft bij een ‘groene’ bank. Het antwoord:

Dat wilden we ook, maar om te beginnen zijn er slechts een paar banken in Nederland die een coöperatie als klant mogen/willen hebben. Dit zijn de 3 grootbanken ABN, Rabo en ING, en Triodosbank. Dat andere banken (als ASN) geen coöperaties willen hebben heeft o.i. te maken met steeds strengere regelgeving van de Nederlandse Bank (bang voor witwassen e.d.)

Onze eerste voorkeur lag logischerwijs bij Triodosbank. Daarnaast wilden we vanuit risicospreiding een tweede bank. Dat zou dus een van de grote 3 moeten worden. Het werd uiteindelijk ING.

Toen kwam onverwacht het opmerkelijke bericht dat Triodosbank ons niet als klant wilde hebben. We waren natuurlijk hogelijk verbaasd, omdat we naar ons idee 100% in hun profiel passen. We wilden uiteraard opheldering (en niet alleen over de telefoon, maar ook op papier, zodat we dat ook richting onze leden konden communiceren).

Maar nadat ze dit eerst hadden toegezegd, trokken ze dat na 2 weken in. Ze verwezen alleen naar hun algemene voorwaarden (die bol staan van de algemeenheden). We zijn niet verder gekomen dan dat het iets te maken heeft met hun zorgplicht. Ook Triodosbank is door de Nederlandse Bank op de vingers getikt, vanwege witwassen. Omdat wij onze leden niet screenen (wat we onzin vinden, want het gaat i.h.a. om kleine bedragen) is dat blijkbaar het probleem.

Nogmaals: het is onze interpretatie, want ze hebben zelf nooit opheldering willen geven.

Samenvattend: wij vinden het ook jammer. Misschien dat ze te zijner tijd tot nieuwe inzichten komen, we zijn inmiddels weer in gesprek. Tot die tijd zitten we gewoon alleen bij ING-bank.

Het is hoog tijd dat de excessen in de witwasbestrijding worden aangepakt. Dat alle coöperaties, verenigingen en VvE’s hun leden zouden moeten screenen en in het kader van het cliëntenonderzoek vertrouwelijke persoonsgegevens aan de bank zouden moeten verstrekken, is zo’n exces.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s