Update van de FATCA-informatie in de leidraad van de Belastingdienst

Op 2 juli jl. is een voor de slachtoffers van FATCA relevant document bekend gemaakt, te weten de nieuwe versie van de Leidraad FATCA/CRS met technische toelichting bij de NL IGA en de CRS-regelgeving, die als html-document en als pdf beschikbaar is gesteld.

In de gewijzigde leidraad accepteert de Nederlandse overheid klakkeloos de mensenrechten schendende Amerikaanse regelgeving, gebaseerd op de te ruime nationaliteitswetgeving van dat land. Zie bijvoorbeeld deze passage:

Elders wordt gezegd dat met ingang van 1 januari 2020 altijd een US TIN  nodig is.

Het komt er praktisch op neer dat Accidental Americans hoge kosten moeten maken om van hun Amerikaanse nationaliteit en de onereuze Amerikaanse belastingwetgeving af te komen.

Accidental American heeft recht op basisbetaalrekening
Gunstig is dat er expliciet staat overeenkomstig eerdere mededelingen:

De problemen van de Accidental Americans worden nog steeds niet opgelost.

Ik blijf vinden dat het niet correct is van de Nederlandse overheid om in het geval van Accidental Americans hand- en spandiensten aan de Amerikaanse overheid te verlenen. Bekijk voor inleidende informatie over FATCA en de Accidental Americans deze pagina.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s