Vaststelling van de PEP zonder Wwft-grondslag | AVG

Recent trof ik een ernstige onvolkomenheid aan in een conceptverklaring waarin een notaris vraagt naar de uiteindelijk belanghebbende (ubo) van een rechtspersoon en naar de ‘politiek prominente personen‘ (politically exposed persons, ‘PEP’s). In de conceptverklaring moet de ondertekenaar (waarschijnlijk de bestuurder van de organisatie) een verklaring afleggen over de binnen de organisatie aanwezige ubo’s en PEP’s. De notaris schrijft dat hij “(moet) vaststellen of deze uiteindelijk belanghebbende(n) of andere bij de organisatie betrokken personen een prominent politieke functie hebben“. De blauw gemarkeerde tekst is niet op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) gebaseerd.

De Wwft schrijft uitsluitend voor dat de Wwft-plichtige (zoals de notaris bij bepaalde dienstverlening) nagaat of de volgende natuurlijke personen PEP zijn:

 • de cliënt (als dat een natuurlijke persoon is) of
 • de ubo (van een rechtspersoon of andere organisatie).

In de conceptverklaring wordt vervolgens gevraagd om persoonsgegevens van de PEP’s die geen ubo of cliënt zijn, te weten achternaam, voornamen, geboortedatum, soort identiteitsbewijs en nummer identiteitsbewijs én om kopieën van de identiteitsbewijzen van de PEP’s. Daarmee handelt deze notaris in strijd met de wet.

Strijd met de AVG
Persoonsgegevens mogen op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) alleen worden gevraagd en geregistreerd als daar een AVG-grondslag voor is. De Wwft kan zo’n grondslag zijn, maar de Wwft schrijft niet voor dat persoonsgegevens van politiek prominente personen worden geregistreerd, als zij geen cliënt of ubo zijn.

Wwft-plichtigen dienen erop te letten dat zij in overeenstemming met de wet handelen als zij persoonsgegevens of andere vertrouwelijke gegevens bij hun cliënten opvragen. Ondernemingen die zich aan de Wwft moeten houden zijn onder meer banken, accountants, belastingadviseurs en voor specifieke werkzaamheden notarissen, advocaten en juridisch adviseurs. Een lijst van Wwft-plichtigen is hier te vinden.

Vraag advies
Worden door ondernemingen die de Wwft moeten naleven vragen gesteld inzake vertrouwelijke gegevens of persoonsgegevens en vraagt u zich af of de vragen wel juist zijn, neem dan contact op met een van de Wwft-adviseurs van Pellicaan Advocaten.

 

Een variant van dit artikel verscheen 20 februari jl. op de website van Pellicaan Advocaten, Opvragen van persoonsgegevens zonder Wwft-grondslag is verboden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Vaststelling van de PEP zonder Wwft-grondslag | AVG

 1. Vlierbloesem zegt:

  Vaststelling van de uiteindelijk belanghebbende (ubo) van een rechtspersoon is in veel gevallen al discutabel, maar hoe zijn de ‘politiek prominente personen‘ (politically exposed persons, ‘PEP’s) gedefinieerd? Ben ik PEP omdat ik kiesgerechtigd ben? Of omdat ik in het verleden daadwerkelijk gebruik heb gemaakt van mijn stemrecht? Of alleen als ik wel eens actief ben geweest in een politieke beweging? Misschien op een kieslijst heb gestaan? Bij een politieke partij heb gewerkt? Of bij een leverancier van kantoorbenodigdheden die ondermeer leverde aan een politieke partij?

 2. Die PEP-definitie is wel te vinden, zeker de ‘gewone’ PEP, zie artikel 2 van dit besluit: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2018-241.html en de lijst van de belastingdienst: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2019/09/18/politiek-prominente-personen.
  Lastiger wordt het dat ook ouders, kinderen en partners van de gewone PEP tot PEP worden bestempeld, evenals ‘naaste geassocieerden’.
  Tip: neem nooit een PEP in het bestuur van een vereniging of stichting op, want het gevolg daarvan is dat alle mede-bestuurders van de rechtspersoon zelf ook PEP geworden zijn, zie https://ellentimmer.com/2018/11/29/ubo-9/.
  Waar het goed voor is? Ik heb geen idee; de Europese en Nederlandse wetgever willen het niet uitleggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s