Sanctieregelgevingszoekplaatje / Sanctiewet 1977

Via de Nederlandse Sanctiewet 1977 gelden in Nederland sanctieregels die door de Europese regelgever zijn vastgesteld. Die sanctieregels zijn op de site van European Union External Action (EEAS) niet meer als één pdf-bestand te vinden. Het enige wat daar te verkrijgen is (na inloggen) is de lijst van personen die op de sanctielijst, de Europese zwarte lijst staan. De Europese sancties betreffen meer dan alleen bepaalde (rechts)personen die op de zwarte lijsten staan.

Van de overige sancties is alleen nog een oud overzicht (uit 2016) beschikbaar, dat niet meer gebruikt kan worden, omdat de lijst achterhaald is. Op zoek naar een nieuwer overzicht kwam ik een Nederlandse pagina over sanctieregelgeving tegen met eveneens een verwijzing naar het oude overzicht uit 2016. Via de zoekmachine kwam ik bij EEAS nog een overzicht uit 2017 tegen. Verder ben ik niet gekomen.

Op de pagina van de Europese Raad over sanctieregelgeving wordt verwezen naar de site sanctionsmap.eu, die op zich nuttig is. Op die site is de juridische achtergrondinformatie alleen per land te vinden. Erg onhandig, dus.

Het geeft aan hoe belangrijk Europa de sanctieregelgeving vindt. Kennelijk is het niet de moeite om het Europese publiek behoorlijk te informeren.


 

Aanvulling 9 maart 2020
Aan EEAS heb ik gevraagd waar het overzicht is gebleven. Vandaag kreeg ik een uitstelbericht:

Thank you for your message. Your enquiry is being dealt with in consultation with another EU department. Therefore, it may take longer to receive a reply. We thank you for your patience. With kind regards, EUROPE DIRECT 

 

Aanvulling 21 juli 2020
Op 17 juli heb ik antwoord gekregen… Het antwoord luidt:

The document on the EU restrictive measures in force (https://eeas.europa.eu/sites/eeas/files/restrictive_measures-2017-08-04.pdf) is no longer updated since 2017. It has been replaced by the EU Sanctions Map (https://sanctionsmap.eu/#/main). The map can be filtered according to the targeted countries, the type of restrictive measures as well as the legal acts under which they apply. It contains all the information that were previously entailed in the document on the EU restrictive measures in force that you were mentioning.
Moreover, the EU Sanctions Map is kept under constant review based on the amendments to sanctions regimes published in the Official Journal of the European Union (https://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html).

In addition to the Sanctions Map, the European Commission’s Financial Stability, Financial Services and Capital Markets Union Directorate General (FISMA) manages a consolidated list of financial sanctions related to individual designations.
The list is updated automatically and is available to any user worldwide.
To be informed of any new designations, please register here:
https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/fsd/fsf

Die oude pdf met alle verwijzingen naar juridische bronnen vind ik handiger dan de Sanctions Map. Verder is de EEAS site rommelig als het gaat om het onderscheid tussen sancties tegen personen (die op een sanctielijst staan) en andersoortige sancties (zoals op het gebied van goederen, zoals wapens; of gebieden, zoals de Krim).

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Sanctieregels en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Sanctieregelgevingszoekplaatje / Sanctiewet 1977

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s