Ondoordacht voorstel uitkeringenregister stichting aangenomen door de Tweede Kamer; artikel Van Vliet in RD

Eerder besteedde ik aandacht aan het ondoordachte voorstel van het Ministerie van Financiën om alle stichtingen een ‘uitkeringenregister’ te laten bijhouden [1]. Dat voorstel is inmiddels door de Tweede Kamer aangenomen (het zat in het ubo-register wetsvoorstel).

Inmiddels hebben ook anderen dit merkwaardige fenomeen ontdekt. In het RD verscheen op 12 december jl. een artikel van Wilbert van Vliet [2], waarin hij zijn verbazing uitspreekt over het met stille trom aangenomen voorstel.

Overigens spreekt de auteur ten onrechte over “uitkeringen die 25 procent of minder bedragen van het totaal van de jaarlijkse uitkeringen“. Zo staat het niet in de wettekst. Daar wordt gesproken over “het voor uitkering vatbare bedrag in een bepaald boekjaar“, dat is iets anders.

De auteur constateert terecht de bizarre gevolgen van het uitkeringenregister. Hij schrijft onder meer:

Neem bijvoorbeeld een organisatie als Artsen zonder Grenzen die oorlogsslachtoffers verzorgt, of Open Doors die Bijbels uitdeelt. Moeten die de adresgegevens en dergelijke van al die mensen gaan bijhouden?

Zou het Ministerie van Financiën eindelijk wakker worden?

 

[1] Zie Uitkeringenregister voor de rechtspersoon met uitkeringsverbod | stichting, 28 november jl.; The OECD does not understand Dutch foundations, 22 augustus 2019; De personenvennootschap met onderneming buiten Nederland en de uitkerende stichting | ubo-register wetsvoorstel, 10 april 2019. Mijn artikel van 28 november jl. heb ik aan de Tweede Kamerleden op de sprekerslijst gestuurd en aan twee commissies. Ze hebben er niets mee gedaan.

[2] Ongedacht gevolg UBO: hulporganisatie moet begunstigden registreren, Wilbert van Vliet, RD 12-12-2019.

 

Dit artikel verscheen eerder op het ondernemingsrechtweblog.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Rechtspersonenrecht, Stichting en vereniging en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s