De Minister van Rechtsbescherming schrijft vandaag “Als ondernemer kan je ongewild in dubieuze praktijken belanden“, zie hierna.
Dat geldt ook voor ondernemers die de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moeten naleven (Wwft-plichtigen). Zij worden door de overheid vaak als criminelen behandeld, terwijl de ondernemers voor het overige begripvol worden tegemoet getreden.
Gister met bedrijfsleven aan tafel om te brainstormen over de aanpak van ondermijning. Ondermijnende criminaliteit is een veelkoppig monster. Als ondernemer kan je ongewild in dubieuze praktijken belanden. Hoe meer zicht we hierop krijgen, hoe meer we ons te weer kunnen stellen. pic.twitter.com/IqIDXWXqFL
— Sander Dekker (@SanderDekker) 15 oktober 2019
De Minister verwijst naar een nieuwsbericht over ondermijning, waarin de Wwft ook aan bod komt. Overigens wordt ten onrechte beweerd dat privacy een schild voor criminelen zou kunnen vormen (lees deze berichten: 1, 2), daarmee werkt de Minister mee aan de onjuiste framing.
Tekst van het bericht:
Ondernemers werken mee in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit
Ministerie van Justitie en Veiligheid |
Nieuwsbericht | 15-10-2019 | 12:43Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Dekker voor Rechtsbescherming hebben met ondernemers gesproken over de gezamelijke strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Tijdens het zogenoemde Ondernemersdiner dat maandag voor de eerste keer werd georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid met een brede vertegenwoordiging van ondernemend Nederland hebben VNO-NCW en MKB-Nederland duidelijk gemaakt samen te willen werken aan een weerbare samenleving en een veilig ondernemingsklimaat.
Ondermijnende criminaliteit is een veelkoppig monster. Ondernemers kunnen ongewild in dubieuze praktijken belanden, waardoor criminelen hun economische infrastructuur misbruiken om zwart geld wit te wassen. Sommige sectoren nemen al zichtbaar maatregelen; zo investeert de bankwereld in veel meer toezicht op onfrisse deals en transacties. Want de drugsindustrie draait niet in de eerste plaats om drugs, maar vooral om geld.
Maandag kwam prominent naar voren dat meer en sneller informatie kunnen delen van groot belang is om beter samen te werken in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. De legale economische structuren en goede infrastructuur van Nederland zijn ook voor criminelen aantrekkelijk om hun illegale handel te bedrijven en hun illegaal verkregen vermogen wit te wassen. Daarom is het noodzakelijk dat opsporingsorganisaties ook samenwerken met bedrijven en branches.
Privacybescherming is een groot goed. Maar het moet wel zo werken dat privacy geen schild vormt voor criminelen die de fundamenten van de rechtsstaat juist proberen te ondergraven. Daarom werken minister Grapperhaus en minister Dekker aan wetgeving om een meer optimale gegevensuitwisseling mogelijk te maken tussen overheidsinstanties, zoals gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst, en private partijen.
Het is positief dat ook Wwft-plichtigen positief worden bejegend. Nu nog werken aan verbetering van de witwasbestrijdingsregelgeving.