Burn-out juridische beroepsbeoefenaren

In 2018 schreef ik over juridische en financiële beroepsbeoefenaren die persoonlijk in problemen raken, iets waarmee de beroepsorganisaties zich bemoeien om een voor mij niet duidelijke reden. Inmiddels is de KNB ook met het thema bezig, zo blijkt uit een bericht van 11 juli 2019, “KNB start onderzoek naar burn-outproblematiek“.

Advocaten kregen op 25 juli via de nieuwsbrief van het Advocatenblad de oproep om mee te doen aan een online onderzoek naar burn-out in de advocatuur door een student, bezig met master Strategisch Human Resource Management.

Maakt de beroepsuitoefening ziek?
Bij mij roepen dit soort berichten de vraag op of het misschien de beroepsregelgeving zelf is, die bij een groter wordende groep beroepsbeoefenaren tot problemen leidt.

Zoals de zware eisen die door de huidige integriteitsregelgeving (zoals de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, ‘Wwft’) aan beroepsbeoefenaren worden gesteld. Onderdeel van de beroepsregels is geworden dat beroepsbeoefenaren voortdurend moeten bewijzen (onder meer door vastlegging in dossiers) dat zij voldoende hebben gedaan aan misdaadbestrijding. De beroepsbeoefenaren krijgen te maken met de verlangens van de toezichthouders, zoals notarissen met het Bureau Financieel Toezicht (BFT), die niet altijd juist zijn. Dat heeft in het verleden tot kritiek door notarissenorganisatie KNB aan het adres van BFT geleid.

Uit een brief van 28 mei jl. van de minister van Rechtsbescherming blijkt dat hard wordt gewerkt aan verbetering van de kwaliteit van BFT.

Voor mij blijft de vraag of witwasbestrijding en andere naleefkundige regelgeving waaraan juristen zijn onderworpen, wel adequaat en goed doordacht zijn.

Laten we beginnen met verstandige en menselijke regels, zodat de regels geen oorzaak van burn-out kunnen zijn.

 


Aanvulling 14 april 2021
Nog steeds meent de NOvA een taak te hebben op het gebied van het zieleheil van advocaten, opmerkelijk. De Rotterdamse NOvA schreef in een recente nieuwsbrief dat zij een luisterend oor hebben voor corona-depressies van advocaten. Ik blijf het een vorm van verkeerd-om denken vinden: voorkom onnodige bureaucratische verplichtingen voor advocaten zodat zij zich op de inhoud van hun werk kunnen concentreren en zorg voor menselijk contact tussen de NOvA en de advocaten, dan kunnen tussen de regels door eventueel privé aspecten aan bod komen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Kantoororganisatie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s