Hulplijn in tijden van disruptie | Advocatenblad

Voor het Advocatenblad schreef ik onderstaand artikel, dat vandaag op de site van het Advocatenblad is verschenen.

 

Hulplijn in tijden van disruptie – Het Advocatenblad

7 juni 2018

In een recent bericht van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) schrijft de organisatie dat zij tot doel heeft om advocaten te helpen die kampen met depressie, dementie en verslaving. Verrassend dat betrokkenen dan nog als advocaat actief kunnen/mogen zijn, schrijft advocaat Ellen Timmer.

De NOvA heeft voor hen en voor advocaten die met andere problemen kampen een hulplijn opgericht, geïnspireerd door voorbeelden in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dat is een bijzondere besteding van het geld dat advocaten jaarlijks aan de NOvA betalen.

Bij notarissenorganisatie KNB trof ik niets over een hulplijn voor depressieve notarissen. Maar misschien staat dat alleen op hun besloten intranet. Het woord ‘depressie’ vond ik bij de Nederlands Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) alleen in een document over de psyche van hun ondernemende klanten. Op de site van deurwaardersorganisatie Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) zag ik evenmin een hulplijn, terwijl deurwaarder bij uitstek een stressvol beroep is. Deze beroepsgroepen zullen het moeten doen met de ‘Comebacklijn’ die de Kamer van Koophandel vorig jaar is gestart.

Blijf ik zitten met de vraag waarom de dementerende en depressieve advocaten niet terecht kunnen bij de overheidsvoorzieningen waarvoor wij jaarlijks zo veel belasting en premie betalen. En met de vraag waarom er niet voor iedere Nederlandse burger zo’n hulplijn is, want dat hebben we allemaal nodig in deze disruptieve tijd.

PS. Er bestaat een cursus voor advocaten over de narcistische cliënt maar de narcistische advocaat wordt nog niet gecoverd.

Ellen Timmer, advocaat in Rotterdam

Hulplijn advocatuur van start, NOvA, 14 mei 2018; artikel in het Advocatenblad over het Britse voorbeeld, 23 maart 2017
• Advocaten zijn een bijzondere beroepsgroep, als we berichten als “Chaotische, introverte mannelijke advocaat loopt hoogste burn-outrisico” mogen geloven.
De narcistische cliënt: eenzaam in het middelpunt, cursus SCEM, 21 september 2018 in Zeist
Bewust van het onbewuste, NBA, januari 2018
• Accountant.nl, het blad van de NBA, schrijft op 23 november 2017 in dit bericht “Onder meer door een hulplijn in het leven te roepen hoopt de KvK stress bij ondernemers en faillissementen tegen te gaan“. In een artikel van oktober 2017 wordt stress bij accountants gesignaleerd.
Comebacklijn van de Kamer van Koophandel. Adformatie over de hulplijn van de Kamer van Koophandel “Kamer van Koophandel wil taboe doorbreken met campagne en landelijke hulplijn“, 30 november 2017

 


Aanvulling 27 juli 2019
Inmiddels is de KNB ook met het thema bezig, zo blijkt uit een bericht van 11 juli 2019, “KNB start onderzoek naar burn-outproblematiek“.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Kamer van Koophandel, Kantoororganisatie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s