Whatsapp en AVG

Inmiddels zijn een aantal berichten verschenen over organisaties en bedrijven die Whatsapp niet meer gebruiken, onder meer omdat Facebook via die app de complete adresboeken van de gebruikers naar zich toe haalt, het zgn. ‘adresboekjatten’, iets wat op gespannen voet staat met geheimhoudings- en privacyverplichtingen.

Zie  bijvoorbeeld dit bericht, waarin wordt gemeld dat autobedrijventoeleverancier Continental gebruik van Whatsapp en Snapchat op bedrijfsapparatuur heeft verboden (zie ook security.nl). Uit het bericht blijkt dat een aantal banken (zoals Deutsche Bank en Commerzbank) het gebruik van deze messenger app op apparatuur van deze bedrijven verbieden.

In Duitsland gaat de overheid Facebook in relatie tot Whatsapp aanspreken op grond van niet-naleving van de verplichtingen op grond van de recent in werking getreden Algemene Verordening Gegevensbescherming, zo blijkt uit berichten als “Behörde geht gegen Facebook wegen Datenweitergabe vor” (Reuters).

Facebook heeft al het nodige uit te leggen, zoals over de illegale gegevensverstrekking aan telefoonleveranciers.

Intussen gaat de Nederlandse overheid vrolijk door met het gebruik van Facebook.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s