Internetconsultatie Wijziging Wwft BES met incompleet consultatievoorstel

Vandaag is de wetgevingsconsultatie Wijziging Wwft BES van start gegaan. Die consultatie gaat van start terwijl belangrijke onderwerpen ontbreken, zo blijkt uit de introductie:

Voor een aantal onderwerpen was ten tijde van de consultatie aanvullend onderzoek nodig van de verantwoordelijke departementen. Het gaat over:
– Toezicht verbeteren op advocaten en notarissen
– Reguleren van cryptocurrencies
– Regelgeving aangaande geldtransporten

Na de consultatie zullen mogelijk voor deze onderwerpen regels in het wetsvoorstel worden opgenomen.

Een onjuiste keuze van het verantwoordelijke ministerie.

Algemene gedragslijnen, procedures e.d.
Uit het consultatievoorstel blijkt de algemene regels voor Wwft-plichtigen (die in de Wwft BES ‘dienstverleners‘ worden genoemd, een betere uitdrukking dan ‘instelling in de Nederlandse Wwft) in de sfeer van algemene gedragslijnen en procedures alleen gelden voor financiële instellingen, aangezien deze niet praktisch uitvoerbaar zijn voor de overige Wwft-plichtigen. Een verstandige keuze die ook in de Nederlandse Wwft zou moeten worden doorgevoerd.

Vindplaatsen: algemene regels, artikelen 1.9 tot en met 1.12 van het voorstel. Uitzondering: artikel 1.13 van het voorstel.

Toezicht op advocaten/notarissen en artikel 6 EVRM
Opvallend is dat op de BES-eilanden geen onafhankelijk toezicht op naleving van de witwasbestrijdingsverplichtingen door advocaten en notarissen. De belastingdienst is kennelijk in de huidige Wwft BES als toezichthouder van deze juridische beroepsgroepen aangewezen, iets wat door de notarissen en advocaten in strijd met artikel 6 EVRM wordt geacht. Er wordt gezocht naar een passende oplossing, zo volgt uit paragraaf 2.5 van de concepttoelichting:

In overleg met de betrokken partijen wordt thans bezien hoe het Wwft toezicht voor deze beroepsgroepen kan worden verbeterd, daarbij rekening houdend met de vereisten op grond van artikel 6 EVRM. Het wetsvoorstel zal op een later moment met de verbeteringen worden aangevuld.

 


Aanvulling 26 augustus 2021
Het WODC heeft op 26 augustus 2021 tweede National Risk Assessment witwassen en terrorismefinanciering voor de drie BES-eilanden (NRA BES) bekend gemaakt.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s