Bescherming van de horizontale privacy

Op 7 juni jl. stuurde het ministerie van veiligheid een brief over horizontale privacy aan de Tweede Kamer. Door middel van deze brief laat het ministerie blijken er van op de hoogte te zijn dat de IT-ontwikkelingen ook schaduwzijden hebben.

Met “horizontale privacy” wordt in de brief gedoeld op de privacy tussen burgers onderling en tussen burgers en bedrijven. Het ministerie signaleert dat de technologische ontwikkelingen risico’s opleveren, niet alleen tussen (grote) bedrijven en burgers, maar ook tussen burgers onderling:

Denk aan het gebruik van internet voor naming and shaming of het plaatsen van (seksueel) beeldmateriaal om de afgebeelde persoon in een compromitterende situatie te brengen. Of aan het gebruik van gezichtsherkenning om facial profiles aan te maken waarmee bijvoorbeeld mensen met een hoog IQ, witte-boorden-criminelen of terroristen zouden kunnen worden gedetecteerd. [10]

Verder zien we een toenemend gebruik van camera’s op smartphones om verkeersslachtoffers en andere personen in hulpbehoevende toestand te fotograferen of te filmen. Ook worden soms zeer kleine, verborgen camera’s gebruikt om intieme beelden te maken [11] of camera’s aan drones waarmee mensen worden gefilmd op plaatsen waar zij dat niet verwachten. Een techniek die onze privacy ook kan raken, is locatietracking, waarmee kan worden vastgelegd wat bijvoorbeeld de gebruiker van een smartphone dagelijks doet. Dat kunnen activiteiten zijn waarvan die persoon liever niet wil dat die bij anderen bekend worden. De combinatie van technieken kan de risico’s nog groter maken: opnamen met een ‘spycamera’ die met behulp van gezichtsherkenning en locatietracking aan namen en plaatsen worden gekoppeld en vervolgens op internet worden verspreid.

Risico’s voor de privacy doen zich ook voor bij de opmars van ‘internet of things’ (IoT), het verschijnsel dat allerlei apparaten en andere voorwerpen, variërend van smart-TV’s tot speelgoedpoppen en spraakconsoles, met internet zijn verbonden. Zo wees onderzoek uit dat bepaald speelgoed kan worden gebruikt om gesprekken af te luisteren en kinderen met gerichte reclame te bestoken. [12]
Met betrekking tot DNA zien we – tot slot – dat commerciële analysebureaus in opkomst zijn die aan de hand van DNA kunnen helpen nieuwe familieleden te vinden en etnische oorsprong te ontdekken, maar ook om informatie te krijgen over genetische aanleg voor verschillende aandoeningen. [13] Het feit dat het hierbij om zeer gevoelige gegevens kan gaan, zoals informatie over een verhoogde kans op bepaalde erfelijke ziektes, verhoogt het risico van een inbreuk op de privacy van niet alleen de aanvrager, maar ook die van zijn verwanten.

[Noten]

[9] Zie ook: Toezichtkader Autoriteit persoonsgegevens. Uitgangspunten voor toezicht 2018- 2019, p. 8.
10 Zie bijvoorbeeld: https://www.faception.com/.
11 Denk aan zgn. upskirt-camera’s, die op schoenen zijn bevestigd en waarmee vrouwen onder hun rok worden gefilmd. Zie: https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/gluurbeelden-honderden-nederlandse-vrouwen-gedeeld-in-online-netwerk/ar-AAAtIFC.
12 https://www.mijnonlineidentiteit.nl/internet-of-toys-privacy-veiligheid/.
13 Zie bijvoorbeeld: https://www.myheritage.nl/, https://www.igene.nl/ en https://www.23andme.com/.

 

De grote vraag is natuurlijk, hoe de overheid hier een vinger achter gaat krijgen. Want er is altijd een groep mensen en organisaties die complete maling hebben aan de schade die ze veroorzaken. Dan helpen voorlichting en grondrechten niet.

Gelukkig wil het kabinet ook het handelingsperspectief van de burger vergroten, allereerst door hulpmiddelen waarmee mensen makkelijk kunnen zien hoe zij hun rechten kunnen uitoefenen. Verder wordt een laagdrempelige voorziening om privacy-schendend beeldmateriaal van internet te verwijderen aangekondigd en wordt nagegaan of collectieve procedures (bijvoorbeeld door de Consumentenbond of privacy organisaties) vergemakkelijkt kunnen worden.

Andere onderwerpen die volgens de brief aangepakt gaan worden:

  • Strafbaarstelling wraakporno
  • Aanpak filmen van verkeersslachtoffers en andere hulpbehoevenden
  • Aanscherping AVG in relatie tot de datamacht grote techbedrijven en profilering
  • Mededingingsbeleid in relatie tot online platforms
  • Inventarisatie risico’s nieuwe technologische ontwikkelingen
  • Beteugeling spyware
  • Privacywaarborgen smart cities
  • Minimumveiligheidseisen IoT-apparaten
  • Versterking Autoriteit persoonsgegevens

Het is te hopen dat de maatregelen effect zullen sorteren.

Voor de privacy site van Pellicaan schreef ik een korter artikel over dit onderwerp.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s