Brief minister over sanctiestelsels | kritiek Raad van State genegeerd

Er is veel kritiek op de zware bestuursrechtelijke sancties (onder meer zeer hoge boetes) die kunnen worden opgelegd door bestuursorganen (overheidsorganisaties zoals DNB en AFM) en het ontbreken van passende rechtsbescherming. Belangrijke kritiek is geuit in het ongevraagde advies van de Raad van State uit 2015.

Op 23 november jl. is een brief van de Minister voor Rechtsbescherming bekend gemaakt waarin vragen van de Vaste Commissie voor Justitie en Veiligheid van de Eerste Kamer over sanctiestelsels in het bestuursrecht en het strafrecht worden beantwoord. Uit de brief blijkt dat het kabinet de kritiek van de Raad van State naast zich neer legt.

Er worden veel vragen over de rechtsbescherming in het belastingrecht beantwoord. Echter in andere domeinen van het bestuursrecht, zoals het financiële recht, kunnen zware sancties door bestuursorganen worden opgelegd zonder tussenkomst van een onafhankelijke rechter. Een onverkwikkelijke zaak.

De brief eindigt met een overzicht van beleidsvoornemens. Die beperken zich tot afstemming van de hoogte van de bestuursrechtelijke boetes op de hoogte van geldboetes in het strafrecht en andere secundaire onderwerpen.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Bestuurlijke sancties, Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s