Leidraad Bureau Financieel Toezicht in voorbereiding | openbare consultatie gewenst inzake toezichthoudersregelgeving over onder meer Wwft-compliance en -audit

De Wwft-toezichthouder voor onder meer accountancy en notariaat, het Bureau Financieel Toezicht (BFT), deelt op haar website mee dat een nieuwe leidraad Wwft in voorbereiding is, waarin onder andere aan de orde zal komen in welke gevallen een Wwft-plichtige onderneming verplicht is om een ‘onafhankelijke en effectieve compliancefunctie en onafhankelijke auditfunctie’ in te stellen, zoals artikel 2d Wwft voorschrift. De wet legt deze verplichting alleen op als dat “evenredig” is aan de aard en de omvang van de instelling. BFT schrijft dat het bij ‘aard en omvang’ om een combinatie van factoren gaat, dus niet alleen de grootte van de instelling naar aantal medewerkers, maar ook bijvoorbeeld naar de aard van de werkzaamheden. Het Bureau deelt mee dat zij de criteria bekend zal maken bij het verschijnen van de specifieke leidraad naleving Wwft, die ultimo september 2018.

Hier zijn kanttekeningen mee te maken, allereerst lijkt het er op dat de Wwft-toezichthouder eigen regels maakt. Zoiets hoort bij een democratisch gecontroleerde wetgever thuis. In de tweede plaats kent het BFT een grote groep toezichtsubjecten die nauwelijks van de Wwft op de hoogte zijn. Dit is een goed moment om deze grote groep MKB-ondernemingen meer bij de witwasbestrijding te betrekken, niet door boetes uit te delen, maar door ze te laten mee denken over hoe het praktisch moet.

Openbare consultatie nodig
Naar mijn mening is het innemen van een standpunt over iets wat organisatorisch zeer belangrijk is voor een grote groep Wwft-plichtigen iets wat niet mag gebeuren zonder dat een openbare consultatie heeft plaats gevonden. Ik nodig iedereen uit om hier bij het BFT op aan te dringen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s