Anonimiseringsstructuren

Uit diverse berichten blijkt dat vermogende particulieren, die willen voorkomen dat hun vermogenspositie via het ubo-register openbaar wordt, soms kiezen voor een commanditaire vennootschap. Dit wordt ook wel ‘anonimiseringsstructuur‘ genoemd. Volgens twee fiscalisten van een Big Four accountantskantoor zou met die commanditaire vennootschap ook (legaal) belastingvoordeel worden behaald, zodat er – zo lees ik in het FD – belastingnavordering  zo dreigen.

De anonimiseringsstructuren hebben niets te maken met het ontlopen van belasting, maar alles met de zorg van betrokkenen over de doorgeschoten transparantiedrang van de overheid en met het niet voldoen van de ubo-register regelgeving aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De transparantie van de ubo-register regelgeving is geen doel op zich (behalve voor degenen die hopen dat het een hulpmiddel voor nivellering is) maar heeft volgens de Europese toelichting te maken met bestrijding van criminaliteit. Of transparantie daartoe zal leiden is twijfelachtig; eerder mag worden verwacht dat criminelen, relschoppers en gegevenshandelaren (data brokers) via het ubo-register aan voor hen interessante informatie zullen komen over nieuwe targets. Overigens komen in het ubo-register niet alleen vermogende particulieren, maar bijvoorbeeld ook alle bestuurders van stichtingen en ANBI’s.

Het is tijd dat met behulp van de AVG de pijlen worden gericht op de onvolkomenheden in de regelgeving ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.

Kritiek European Data Protection Supervisor op ubo-register regelgeving

Lees in dit verband de zware kritiek van de Europese privacytoezichthouder European Data Protection Supervisor (EDPS) op de Europese ubo-register voorstellen, die zich in 2017 in zijn advies keerde tegen toegankelijkheid van het ubo-register voor anderen dan overheidsinstanties. Het advies uit 2013 werd bekend gemaakt door middel van een persbericht met als titel “EDPS finds major deficiencies in anti-money laundering proposals“.

Meer informatie:

  • Adviezen European Data Protection Supervisor: advies 2017: aankondiging EN; samenvatting EN, NLcompleet advies EN. Advies 2013: persbericht EN; aankondiging EN; samenvatting EN, NL; compleet advies EN.
  • Artikel in het FD (betaalmuur), mei 2018.
  • Artikel fiscalisten: W.R. Kooiman en F.M. Witpeerd; “Anonimisering door de CV: een leeuwenvennootschap”; Weekblad fiscaal recht 26 april 2018.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s