Is Wwft-voorlichting niet de moeite omdat ondernemers toch niet luisteren?

De overheid blijft verbazen als het om de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) gaat. Die verbazing komt op naar aanleiding van berichten als “BFT peilt naleving Wwft ook in Rotterdam” (net op Accountancy Vanmorgen verschenen). De voorlichting over die wet is minimaal en versnipperd. Als er geen adequate voorlichting is, wordt het voor ondernemers moeilijk om aan overheidsverwachtingen te voldoen.

Vragen

Bestaat de overheidsvoorlichting van de overheid over de Wwft uit toezichtbezoeken? Is Wwft-voorlichting niet de moeite omdat ondernemers toch niet luisteren? Of is opleggen van sancties leuker om aan de vrienden van de FATF te melden? Kunnen ondernemers de Wwft wel begrijpen zonder uitvoerige informatie van de overheid? Begrijpen de toezichthouders van de overheid de Wwft en de onder hun toezicht staande ondernemers wel?

Ik ben benieuwd naar de antwoorden op de hiervoor gestelde vragen. En naar de onderzoeksmethodiek van het Bureau Financieel Toezicht (BFT), want ik heb inmiddels wat uitingen voorbij zien komen, die bij mij de vraag oproepen of de ijverige toezichthouder wel het verschil kent tussen de werkzaamheden van een administratiekantoor en het cliëntonderzoek op grond van de Wwft.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s