Privacy | adviesaanvraag Autoriteit Persoonsgegevens inzake wetsontwerp generieke digitale infrastructuur (GDI)

De overheid is druk bezig met digitalisering van de processen. Onderdeel daarvan is de “generieke digitale infrastructuur” (GDI). Uit een bericht op Digitale Overheid blijkt dat het wetsvoorstel af is en voor advies aan de Autoriteit Persoonsgegevens gezonden:

Wetsontwerp generieke digitale infrastructuur (GDI)
Nieuws 31 augustus 2017

Op 30 augustus 2017 zijn het voorstel voor de Wet generieke digitale infrastructuur (GDI) en de bijbehorende memorie van toelichting voor advies naar de Autoriteit Persoonsgegevens gezonden.

In de Wet GDI is de generieke digitale infrastructuur vastgelegd die essentieel is voor de digitale dienstverlening van de overheid.
Het wetsvoorstel biedt de grondslag voor het verplicht stellen van standaarden die overheden moeten gebruiken in het elektronisch verkeer met andere overheden, met burgers en met bedrijven. Het wetsvoorstel heeft verder als doel dat burgers elektronische identificatiemiddelen (eID) krijgen met een hogere mate van betrouwbaarheid.

Deze identificatiemiddelen geven publieke dienstverleners meer zekerheid over iemands identiteit.

Verder regelt de wet regelt dat publieke dienstverleners verplicht zijn om identificatiemiddelen van het betrouwbaarheidsniveau ‘substantieel’ of ‘hoog’ te gebruiken om toegang te geven tot hun online diensten waarbij, gelet op de aard ervan, deze betrouwbaarheidsniveaus in de rede liggen.

Het voorstel biedt ook grondslagen voor de verwerking van persoonsgegevens, waaronder het burgerservicenummer, voor de digitale toegang tot publieke dienstverlening voor burgers en bedrijven. Om die reden is de Autoriteit Persoonsgegevens om advies gevraagd.

Inwerkingtreding van het wetsvoorstel is gepland op 1 januari 2019.

Op iBestuur is een artikel over GDI verschenen (20 september 2017). De drie auteurs leveren kritiek en bepleiten een meer coöperatieve aanpak.

Over het GDI schreef ik eerder (23 december 2016): Integriteitstoetsing private aanbieders ontbreekt in consultatie “Digitale toegang tot dienstverlening van de overheid”


Pellicaan Advocaten adviseert en assisteert op het gebied van databescherming. Meer informatie is op onze website te vinden.


Aanvulling 28 november 2017
Uit een bericht van 15 november op digitaleoverheid.nl blijkt dat de Wet GDI verder als “Wet digitale overheid” zal worden aangeduid:

Wet GDI verder als Wet digitale overheid
Nieuws 15 november 2017

De naam van de Wet generieke digitale infrastructuur (GDI) verandert in Wet digitale overheid.
Deze naam past beter bij de ambities van het nieuwe kabinet voor de verdere digitalisering van het openbaar bestuur. Ook geeft het beter aan wat de reikwijdte en het doel is. De wet is gericht op het verbeteren van de digitale overheid door standaarden voor elektronisch verkeer verplicht te stellen. Ook geeft het regels over informatieveiligheid en over de toegang van burgers en bedrijven tot online dienstverlening bij de (semi)overheid.
De planning is dat de Wet digitale overheid eind 2017 voor advies naar de Raad van State wordt gestuurd.

Voor verdere informatie wordt naar deze pagina verwezen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s