Nederland is te klein voor LegalTech

In Advocatie is weer eens een legaltech artikel verschenen. Lucien Wopereis citeert in zijn artikel hoogleraar Tom van Engers, die denkt dat er meer Nederlandse legaltech mogelijk is. Grappig is dat mensen als Van Engers zoveel verwachten van legaltech, terwijl Nederland daar te klein voor is. Dat wordt geïllustreerd door de markt van de fiscale aangiftesoftware waar de facto sprake is van een monopolie van Afas, tot ergernis van accountants- en administratiekantoren. De fiscale aangifte software is een heel grote markt, als het daar al niet lukt om concurrentie in legaltech te krijgen, hoe moet het dan in kleinere rechtsgebieden.

Ik geloof er helemaal niets van dat in Nederland legaltech tot ontwikkeling kan komen. Veel rechtsgebieden zijn te klein of commercieel niet interessant genoeg om de kosten te maken voor software die ook nog regelmatig moet worden aangepast. Wel zou het mooi zijn als er goede software tools zouden komen waarmee je als jurist zelf beslisbomen kan maken en op basis van beslisbomen documenten genereren. Maar dat is nog geen legaltech.

Op specifieke deelgebieden is natuurlijk wel iets mogelijk; zo lijkt me het voor de hand liggen dat het notariaat een rol gaat spelen als digitale vertrouwde partij. Dat stelt wel hoge technische eisen. De overheid heeft met dergelijke eisen grote moeite, zoals door het ‘eID’ dossier wordt geïllustreerd.

In Duitsland is de situatie anders. Zo is daar software ontwikkeld, https://www.personio.de/, waarin naar verluidt het Duitse arbeidsrecht compleet is ingebouwd.

NB Verrassend vind ik deze passage in het artikel: “Uit de fiscale praktijk blijkt dat klanten bereid zijn om te betalen voor het wegnemen van onzekerheden“. Geen idee waar men het over heeft.

Reageren op Mr., Advocatie en Advocatenblad kan niet…

Trouwens: vreemd dat sites als Mr., Advocatie en Advocatenblad geen mogelijkheid bieden om te reageren op de artikelen. Ook ontbreekt de mogelijkheid om artikelen als losse pdf-bestanden te downloaden, wat prettig is voor de velen die voornamelijk digitaal werken. Juridische tijdschriften kunnen nog een flinke digitaliseringsslag maken.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Kantoororganisatie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s