VNO-NCW over ubo-register: “Familiebedrijven vrezen inbreuk op privacy”

Familiebedrijven maken zich zorgen over hun privacy en veiligheid vanwege de komst van het ubo-register. Op de site van VNO-NCW verscheen dit artikel:

29 september 2016

Familiebedrijven vrezen inbreuk op privacy

Familiebedrijven vrezen de invoering volgend jaar van het UBO-register, waarin de persoonsgegevens staan van aandeelhouders met een belang vanaf 25 procent. Het register zal volgens het voornemen van minister Dijsselbloem van Financiën deels openbaar zijn, waardoor die gegevens in handen van criminelen kunnen vallen. ‘Zo ontstaat een nieuwe Quote 500-inbrekerslijst’, zeggen ondernemers in Forum, het blad van VNO-NCW.

Tegen witwassen
Het UBO-register moet Nederland op last van Europa invoeren in de strijd tegen belastingontduiking, witwassen en de financiering van terrorisme. Familiebedrijven zijn niet tegen transparantie om die reden, maar willen dat het register alleen ingezien kan worden door officiële instanties. Het kabinet gaat tot dusver uit van een deels openbaar register.

In blootje
‘Op die manier kunnen we net zo goed in onze blote kont op het Binnenhof gaan staan’, zegt Marlies van Wijhe van de gelijknamige verfproducent, en voorzitter van FamilieBedrijven Nederland, in Forum. Het kabinet houdt volgens haar onvoldoende rekening met de specifieke cultuur van familiebedrijven. ‘Niet iedereen wil in de openbaarheid met zijn financiële status.’

Bedrijfsopvolging
De familiebedrijven vrezen in het ergste geval dat de openbaarmaking van persoonsgegevens kan leiden tot de ontvoering van familieleden. ‘Ondernemers die met de bedrijfsopvolging bezig zijn, zullen zich afvragen of zij dit risico wel aan hun kinderen willen opleggen’, stelt Peter van den Dool, coach van familiebedrijven.

Het artikel van Peter Scheer in het tijdschrift Forum van VNO-NCW is hier te vinden. Dat er een nieuwe informatiebron a la Quote in aantocht is signaleerde ik in dit artikel.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Ubo-register en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s