Twitter may “process, adapt, modify” all its users’ content

De sociale vrienden van Twitter hebben nieuwe voorwaarden uitgebracht. Interessant leesvoer voor juridisch geïnteresseerden. Ze beginnen te vertellen dat zij auteursrechten van anderen respecteren:

What’s yours is yours — you own your Content (and your photos and videos are part of the Content).

Vervolgens bedingt Twitter een licentie bij iedere gebruiker, niet alleen om de door de twitteraar geplaatste Content openbaar te maken, maar ook:

copy, reproduce, process, adapt, modify (…) You understand that we may modify or adapt your Content as it is distributed, syndicated, published, or broadcast by us

Oftewel: Twitter bedingt het recht om alles wat wordt geplaatst aan te passen. Dat is nog al wat. Dat Twitter alles mag verspreiden is logisch, daar is Twitter voor. Maar aanpassen (process, adapt, modify) gaat wat mij betreft veel te ver.

Een opt-out is nergens te vinden. Laat staan dat de gebruiker een vergoeding krijgt.

Twitter volgt niet alleen de gebruikers. Ook niet-gebruikers worden gevolgd, zo blijkt uit de privacy voorwaarden:

Using Our Services: We receive information when you interact with our Services, even if you have not created an account (“Log Data”). For example, when you visit our websites, sign into our Services, interact with our email notifications, use your account to authenticate to a third-party website, application, or service, or visit a third-party website, application, or service that includes a Twitter button or widget, we may receive information about you. This Log Data may include your IP address, browser type, operating system, the referring web page, pages visited, location, your mobile carrier, device information (including device and application IDs), search terms, or cookie information. We also receive Log Data when you click on, view or interact with links on our Services, including links to third-party applications, such as when you choose to install another application through Twitter. We use Log Data to make inferences, like what topics you may be interested in, and to customize the content we show you, including ads. We keep Log Data as needed for the purposes described in this Privacy Policy. We will either delete Log Data or remove any common account identifiers, such as your username, full IP address, email address, or phone number, after a maximum of 18 months, if not sooner as provided below for Widget Data.

Iemand die een Twitter account heeft, zal hier wel aan gebonden zijn door deelname. Maar of een bezoeker van Twitter wel moet accepteren dat er dit soort gegevens worden verzameld, is de (juridische) vraag.

Daar komt bij dat Twitter gegevens uit andere bronnen combineert met eigen gegevens:

We may receive information about you from third parties, such as other Twitter users, partners (including ad partners), or our corporate affiliates. (…) Our ad partners and affiliates may share information with us such as a browser cookie ID, mobile device ID, or cryptographic hash of a common account identifier (such as an email address), as well as demographic or interest data and content viewed or actions taken on a website or app.

Het bedrijf maakt onderscheid tussen ‘personal information’ en ‘private personal information’. Over die laatste categorie verklaart Twitter die in beginsel niet te zullen bekend maken:

We do not disclose your private personal information except in the limited circumstances described here.

Dit lijkt een heel beperkt deel van de persoonsgegevens te zijn. Een definitie vond ik niet.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s