Digitale zaken in het wetgevingsprogramma van het ministerie van veiligheid | Kaderwet gegevensuitwisseling samenwerkingsverbanden

Op prinsjesdag heeft het ministerie van veiligheid zijn wetgevingsprogramma 2017 bekend gemaakt. Er komen diverse digitale onderwerpen in voor. Onder het kopje Privacy is het volgende te vinden:

Algemene verordening gegevensbescherming
In mei 2016 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) tot stand gekomen. De AVG is van toepassing met ingang van 25 mei 2018. De uitvoering van deze Europese verordening vergt een omvangrijk wetgevingspakket., waaronder intrekking van de Wet bescherming persoonsgegevens. Het wetsvoorstel ter uitvoering van de AVG zal begin 2017 bij de Tweede Kamer worden ingediend.

Kaderwet gegevensuitwisseling samenwerkingsverbanden
Dit wetsvoorstel, dat vorig jaar is aangekondigd, beoogt de uitwisseling van persoonsgegevens binnen samenwerkingsverbanden van overheidsorganen te vergemakkelijken, met inachtneming van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Het wetsvoorstel zal maar verwachting begin 2017 bij de Tweede Kamer worden ingediend.

Maar ook elders in het programma zijn IT- en privacy gerelateerde onderwerpen te vinden, met name in de hoek van de criminaliteitsbestrijding. Het betreft onder meer:

Cybercriminaliteit
Effectieve aanpak van cybercriminaliteit blijft ook in 2017 hoog op de agenda staan. Aanpassing van wetgeving is nodig vanwege technologische ontwikkelingen. Zo zijn de straffen voor cybercriminaliteit al verhoogd en is het wetsvoorstel Computercriminaliteit III bij de Tweede Kamer ingediend. Deze laatste zorgt ervoor dat politie en openbaar ministerie meer mogelijkheden krijgen om computercriminaliteit op te sporen en te vervolgen.

en

Passagiersgegevens (PNR)
Het implementatiewetsvoorstel van de PNR-richtlijn, dat voorziet in het gebruik van passagiersgegevens voor de bestrijding van terrorisme en ernstige criminaliteit, zal naar verwachting begin 2017 bij de Tweede Kamer worden ingediend.

Het complete programma is via deze pagina te vinden.

Kaderwet gegevensuitwisseling samenwerkingsverbanden

Die Kaderwet gegevensuitwisseling samenwerkingsverbanden gaat heel interessant worden. Het wordt een aanvulling op de toch al zeer uitgebreide uitwisselingsmogelijkheden op grond van de huidige en in aanbouw zijnde wetgeving (inclusief digitale sleepnetten). Het zal de grondslag moeten vormen voor onder meer predictive policing. Function creep en afbreuk aan grondrechten ligt op de loer.

Lees in dit verband het artikel van Rob Wijnberg, die schrijft dat fundamentele grondrechten worden uitgekleed met beroep op criminaliteitsbestrijding, hij begint het artikel met:

Het opvallendst aan moderne geweldplegers, of ze nu treitervlogger of terrorist zijn, is hun ongeëvenaarde mediabewustzijn. Hun daden zijn het ultieme persbericht, met media-aandacht als belangrijkste doel. De samenleving reageert door stapje voor stapje fundamentele grondrechten uit te kleden. En wij staan erbij en kijken ernaar.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s