Corruptiebestrijding door accountants | consultatie NBA, wetgevingswensen AFM

In december 2015 signaleerde ik de consultatie die accountantsorganisatie NBA hield over een NBA-handreiking over corruptie en in maart schreef ik over de reactie van toezichthouder AFM.

Inmiddels houdt de NBA een tweede consultatie over een aangepaste versie van de handreiking over hetzelfde onderwerp. Er kan tot en met 15 september a.s. aan de consultatie worden meegedaan.

Wetgevingswensen AFM inzake corruptiebestrijding door accountants

In de vorige week door de minister van financiën bekend gemaakte wetgevingswensen van AFM is ook een onderdeel over corruptiebestrijding opgenomen. De AFM wil graag met de Wwft-toezichthouder van de accountants, het Bureau Financieel Toezicht, gegevens uitwisselen:

Informatiedeling met Bureau Financieel Toezicht
In maart 2016 heeft de AFM aan de accountantsorganisaties die wettelijke controles verrichten, gewaagd aandacht te geven aan het risico betrokken te raken bij corruptiepraktijken bij de uitoefening van (controle)werkzaamheden. [2] Reden hiervoor is dat zich een aantal corruptieaffaires heeft voorgedaan waar Nederlandse ondernemingen bij betrokken zijn. Corruptiepraktijken zijn volstrekt onacceptabel en risico’s op dit vlak moeten door de hele keten beheerst worden. Het is uiteraard primair de verantwoordelijkheid van de ondernemingen zelf, maar de accountant heeft hier een belangrijke signaleringsfunctie.

Accountantsorganisaties dienen op grond van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) een integere en beheerste bedrijfsvoering te hebben waardoor zij risico’s in kaart kunnen brengen en op basis daarvan gepaste maatregelen treffen om betrokkenheid bij corruptie bij en/of door controleklanten tegen te gaan. Hier speelt de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) een belangrijke rol. Dit geldt in het bijzonder voor de verplichting tot identificatie van cliënten en de meldplicht van ongebruikelijke transacties. Om als AFM te kunnen bepalen of de accountantsorganisaties deze risico’s voldoende beheersen, is informatie over naleving van de Wwft noodzakelijk. Deze informatie is bij het Bureau Financieel Toezicht (BFT) beschikbaar in zijn hoedanigheid van Wwft-toezichthouder op accountants. De AFM heeft verschillende mogelijkheden om relevante informatie te delen met het BFT. Andersom kan het BFT met de AFM slechts zeer beperkt informatie delen. Dit is alleen mogelijk indien de informatie ziet op het Wwft-toezicht van de AFM, maar niet als die informatie ziet op naleving van de Wta. Zoals hierboven beschreven, heeft de AFM deze informatie voor een goede uitoefening van dit toezicht wel nodig. Wij vinden het daarom belangrijk dat deze bevoegdheid wordt gecreëerd.

[2] Zie https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/nieuws/2016/mrt/corruptierisico-accountantsorganisaties

De minister schrijft in een reactie:

De noodzaak tot en implicaties van informatiedeling door het Bureau Financieel Toezicht voor de afbakening van taken van toezicht op de Wta en de Wwft worden verkend. Gelet op de specifieke taken van het Bureau Financieel Toezicht is het niet vanzelfsprekend dat het informatieverkeer twee richtingen krijgt.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s