Geen beleidsregel over incidenten door AFM

Vorig jaar schreef ik over de beleidsregel incidenten, waarover de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een consultatie hield. Aan die consultatie heb ik mee gedaan.

Tot mijn genoegen blijkt de AFM de deelnemers aan de consultatie (het zijn er vijftien geweest) ook individueel te informeren over de uitkomst van de consultatie, het bericht kwam vandaag bij mij binnen.

De AFM schrijft in het op de website gepubliceerde bericht:

AFM voert beleidsregel incident Wft/BGfo niet in
15 juli 2016 Nieuws

De AFM heeft in 2015 een concept ‘beleidsregel incident Wft/BGfo’ ter consultatie voorgelegd aan de markt. Deze consultatie van de beleidsregel kwam voort uit de vraag van marktpartijen naar de invulling van het begrip incident. De reacties op de consultatie hebben geresulteerd in nieuwe inzichten, die ertoe hebben geleid dat de AFM op dit moment de beleidsregel niet invoert.

Met een beleidsregel wilde de AFM aan de markt uitleg geven over de invulling van het begrip incident, zoals opgenomen in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo). De verplichting tot het melden van incidenten aan de AFM is een open norm, in de zin dat de wet geen nadere invulling geeft aan het begrip incident dan de definitie in artikel 1 BGfo. De voorgestelde beleidsregel zou van toepassing zijn op verschillende typen ondernemingen: financiële dienstverleners, beleggingsondernemingen, icbe’s, beheerders en bewaarders van een icbe, pensioenbewaarders en (beheerders van) beleggingsinstellingen voor zover aan niet-professionele beleggers in Nederland wordt aangeboden.

Op basis van de reacties op de consultatie heeft de AFM besloten om de voorgelegde beleidsregel niet in te voeren, omdat deze de naleving en het toezicht onvoldoende dient. Zo sluit de generieke vorm van de voorgestelde beleidsregel onvoldoende aan bij de onderling zeer verschillende typen ondernemingen, en verhoudt zij zich moeilijk tot de idee van de eerder genoemde open norm. In het feedback statement licht de AFM dit verder toe. Overigens, de verplichting tot het melden van incidenten blijft uiteraard ongewijzigd van kracht.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s