Selbstgeldwäsche in Nederland

Er is in Nederland de nodige discussie ontstaan onder onze crimefighters naar aanleiding van Hoge Raad uitspraken over ‘Selbstgeldwäsche’, het ‘witwassen’ door de dader zelf. In Duitsland is ‘Selbstgeldwäsche’ strafbaar geworden. Ook Nederland gaat de “Selbstgeldwäsche” wettelijk vastleggen, zo blijkt uit een artikel van Daan Doorenbosch op Mr. Hij besluit met: “Zo bezien zou dit wel eens een lucratieve wetswijziging kunnen zijn. Aantrekkelijk voor wie de nuance niet zoekt.

Deze verbreding van het begrip ‘witwassen’ heeft niets te maken met het voorkomen van betrokkenheid van anderen dan de dader bij criminaliteit (‘faciliteren’ door de zgn. ‘facilitator’, de aanleiding voor het witwasdelict), maar alles met de behoefte van de overheid om personen die men niet kan veroordelen voor (andere) criminaliteit te veroordelen voor witwassen.

De ondernemingen die zich aan de Wwft moeten houden, dienen rekening te houden met de ruime witwasdefinitie.

Meer informatie

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s