‘Unternehmensstrafrecht: Zwischen Kriminalisierung und Compliance’

Niet alleen in Nederland maken ondernemers zich zorgen over de grote regeldruk en de toenemende, soms niet reële, eisen die aan ondernemers worden gesteld (‘compliance’). Ook in Duitsland is de zelfde trend waarneembaar, zo blijkt uit een bericht van Deutscher Industrie- und Handelskammertag (DIHK) van 4 december jl.:

Der aktuellen Debatte über die Einführung eines Unternehmensstrafrechts steht die Wirtschaft kritisch gegenüber. Die bedauerliche Tendenz, Betriebe pauschal zu kriminalisieren, würde hierdurch noch verschärft, befürchtet der DIHK. Angesichts ausreichender Instrumente des Straf-, Gewerbe- und Ordnungswidrigkeitenrechts bestehe kein Regelungsbedarf für ein Unternehmensstrafrecht. Richtig seien hingegen Vorschläge, die darauf abzielten, mehr Anreize für angemessene Compliance-Maßnahmen zu schaffen.

Zie ook een eerder bericht van DIHK over de ‘compliance’ mode.

Meer informatie

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s