DNB start onderzoek naar Sanctiewet

In de laatste nieuwsbrief verzekeren van 9 december 2014 laat DNB weten dat het onderzoek instelt naar de wijze waarop financiële instellingen en trustkantoren uitvoering geven aan de Sanctiewet. Dat maakt het onderwerp van de bijeenkomst van het Compliance Platform Trustkantoren van morgen heel actueel. DNB schrijft:

DNB onderzoekt hoe financiële instellingen en trustkantoren de sanctiemaatregelen toepassen.

Sancties
In 2014 zijn uitgebreide sanctiemaatregelen opgelegd omtrent Rusland en Oekraïne. Dit versterkt de noodzaak dat onder meer financiële instellingen en trustkantoren goed op de hoogte zijn van de interpretatie en toepassing van deze sanctiemaatregelen. Dat is een noodzakelijke voorwaarde voor een effectief sanctieregime. De sanctiemaatregelen betreffen onder meer:
* een gebod tot het bevriezen van tegoeden van personen/entiteiten die op een sanctielijst voorkomen;
* geld- en kapitaalmarktrestricties voor bepaalde personen/entiteiten;
* een verbod op (faciliteren van) in- en uitvoer van bepaalde goederen (meestal militaire en/of ‘dual use’ goederen).

Onderzoek
DNB krijgt veel vragen uit de sector over het verbod of de restricties op de verlening van financiële diensten. Daarom kijkt DNB in het onderzoek vooral naar de wijze waarop de instellingen hier invulling aan geven. Door middel van het onderzoek wil DNB vaststellen of instellingen de naleving van concrete sanctiemaatregelen invullen en of dat adequaat gebeurt. Waar sprake is van tekortkomingen zal DNB maatregelen overwegen. Anderzijds biedt het onderzoek inzicht in waar aanvullende guidance nodig kan zijn. Voor dit onderzoek stuurt DNB vragenlijsten naar een groep instellingen. Begin 2015 gaat de toezichthouder ook on-site onderzoek doen bij een selectie van de instellingen.

Sancties
Sancties zijn politieke instrumenten in het buitenland- en veiligheidsbeleid van de Verenigde Naties, de Europese Unie en ook van Nederland. Het zijn dwingende instrumenten die worden ingezet als reactie op schendingen van het internationaal recht of de mensenrechten. Of om verandering te brengen in het beleid wanneer wettelijke of democratische beginselen niet worden nageleefd. Sancties vormen ook een belangrijk wapen in de strijd tegen terrorisme. Door de tegoeden van terroristen te bevriezen, wordt het weliswaar niet onmogelijk om terroristische aanslagen voor te bereiden. Maar wel moeilijker.

Meer informatie

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Sanctieregels, Trustkantoren en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s