eID genomineerd voor de Big Brother Award

De overheid is bezig om het zeer onveilige DigiD systeem te vervangen door iets wat veiliger zou moeten zijn, het eID.

Opmerkelijk is dat juist het eID-project door een aantal privacyexperts is genomineerd voor de expertprijs binnen de Big Brother Award, een prijs voor de grootste privacyschenders van Nederland.

Op security.nl wordt over de nominatie van het eID systeem het volgende geschreven:

Het eID Stelsel is genomineerd vanwege fundamentele privacybezwaren, die tot nu toe erg makkelijk opzij zijn geschoven. Het eID moet een een digitaal identiteitsbewijs worden dat burgers kunnen gebruiken als authenticatie bij contact met de overheid, internetbankieren, online shoppen en mogelijk nog veel meer diensten. Experts maken zich zorgen om de centrale opslag van authenticatiegegevens, de beveiligingsproblemen, de toegang van de politie tot informatie en het ongedaan maken van anonimisering door opsporingsdiensten om fraude op te sporen.

Juist deze onderwerpen zijn buiten beschouwing gelaten in een zogenaamd Privacy Impact Assesment (PIA). Het eID gaat bovendien binnenkort een nieuwe fase in, waarbij een belangrijk principe als privacy-by-design definitief wordt verlaten, omdat de technische uitwerking hiervan voor de betrokken partijen “een brug te ver is” (pdf). Die instelling legt volgens Bits of Freedom precies de vinger op de zere plek. “Grondrechten moet je niet parkeren omdat het een te ingewikkeld vraagstuk is”, zo laat de organisatie weten.

Ik ben benieuwd hoe degenen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van het eID-stelstel gaan reageren.

Meer informatie

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s