Waarschuwing voor advocaten: pas op met het ‘kopietje paspoort’

Een “kopietje paspoort” mag niet altijd worden gemaakt. In het Advocatenblad van deze maand worden aan advocaten de navolgende aanbevelingen gedaan:

Pas op met het ‘kopietje paspoort’
Een kopie van een paspoort of ander identiteitsbewijs vragen aan de cliënt mag alleen in uitzonderlijke gevallen. Misbruik van identiteitsdocumenten kan individuen grote schade toebrengen. Daarom roept het dekenberaad advocaten op de wettelijke regels voor ‘kopietjes paspoort’ met zorg te volgen.
Slechts in een aantal bij wet geregelde gevallen is een cliënt verplicht een kopie van het identiteitsbewijs te overleggen. Bij een cliëntenonderzoek in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) kunt u bijvoorbeeld wel om een kopie van het ID vragen als bewijs van de identificatieverplichting.
Organisaties die een paspoort kopiëren zonder juridische grondslag riskeren handhavingsmaatregelen van het College bescherming persoonsgegevens. Het dekenberaad dringt er daarom bij advocaten op aan in niet-Wwft zaken – en dat zijn de meeste – identificatie in persoon te doen en daarbij eventueel alleen het soort ID-bewijs en nummer te noteren.
Als u toch een ‘kopietje paspoort’ in uw administratie wilt opnemen, vraag uw cliënten dan de print of scan te voorzien van het woord ‘kopie’ en het burgerservicenummer door te strepen dat op twee plekken staat. Daarnaast kan de cliënt de datum noteren, voor wie en waarvoor de kopie bestemd is en de foto onherkenbaar maken. Ook kunt u afspreken de kopie terug te sturen.

Zie over dit onderwerp de eerdere artikelen op dit weblog.

Vindplaats: Advocatenblad aflevering 10 van 2014, html versie (alleen voor abonnees)

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Waarschuwing voor advocaten: pas op met het ‘kopietje paspoort’

  1. P.J. Westerhof zegt:

    Zie ook het CBP-richtsnoer ‘identificatie en verificatie van persoonsgegevens’ op http://www.cbpweb.nl/Pages/rs_gebruik-kopie-identiteitsbewijs.aspx.

    Overigens zijn er slimmerds die een masker gebruiken waardoor bij het kopiëren de betreffende delen worden afgedekt en een kopie-watermerk wordt toegevoegd. Paraferen en daarvan een kopie-kopie meegeven aan de ID-eigenaar en klaar is Jan.
    Uit Compliance & Control oogpunt is nóg slimmer om voor dit proces tevens een kantoorprotocol te implementeren.

  2. groen zegt:

    dank je wel voor de info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s