Voorkoming van dubbele bestraffing

Intro – dubbele belasting

Belastingadviseurs die internationaal werken, besteden veel van hun tijd aan voorkoming van dubbele belasting. Want een ondernemer die activiteiten heeft in landen A en B en zelf in land C gevestigd is, loopt het risico dat hij in al deze drie landen belasting moet betalen over dezelfde inkomsten. Om dat te voorkomen zijn belastingverdragen uitgevonden, al zijn er landen (zoals de Verenigde Staten) die wel belastingverdragen afsluiten maar zich er niet (altijd) aan houden. Een gewone burger die internationaal actief is, is al blij als hij geen dubbele belasting betaalt. Voor hem is het te hopen dat hij niet de dupe wordt van de bestrijding van de internationale belastingontwijking door rijke particulieren en ondernemers.

Dubbele bestraffing

Op andere juridische terreinen gaan we hetzelfde krijgen als op  het gebied van belastingen. Vele landen hebben systemen waarin overtreders van wet- en regelgeving niet alleen worden bestraft als de feiten in het eigen land plaats vinden, of de dader in het eigen land woont (met ‘straffen’ doel ik zowel op strafrechtelijke als bestuursrechtelijke sancties). Het begrip ‘overtreder’ is in vele landen uitgebreid naar niet alleen de ‘primaire’ dader, maar ook naar allerlei personen die die volgens de overheden mede-verantwoordelijk zijn, ook al wisten ze van de overtreding niet af. Dit kan betekenen dat in de toekomst meerdere landen straffen kunnen opleggen met betrekking tot dezelfde feiten aan dezelfde personen (daders en andere betrokkenen). Anders gezegd: er ontstaat een groot risico van dubbele bestraffing. Binnen Nederland is dubbele bestraffing van dezelfde persoon niet toegestaan (“ne bis in idem”), maar internationaal is daar weinig over geregeld.

Dat dubbele bestraffing er aan zit te komen, wordt geïllustreerd door het artikel “Risks of International Anti-Corruption Enforcement” van Michael Volkov. Hij schrijft onder meer:

For companies operating in the global marketplace subject to the CFPOA and FCPA, the possible nightmare scenario can occur where one act of bribery could be prosecuted by multiple enforcement agencies, including the RCMP, the FBI and the Serious Fraud Office in the UK. Plea negotiations can extend across the ocean and north of the US border raising the stakes on corruption enforcement.

Het artikel beschrijft de trend dat in steeds meer landen buitenlanders worden bestraft. In het artikel gaat het over corruptiebestrijding, maar het zal duidelijk zijn dat dit op vele andere terreinen precies hetzelfde is. Wellicht dat de grote bestuursrechtelijke en strafrechtelijke boetes in de toekomst een interessante inkomstenbron voor overheden gaan vormen, alles naar Amerikaans voorbeeld.

Hoewel het artikel zich richt op grote multinationale ondernemingen, mag worden aangenomen dat een en ander precies hetzelfde is voor kleinere ondernemingen die internatinaal actief zijn.

Het is dus oppassen geblazen!

Extra informatie

Aanvulling 18 juni 2014
De EU houdt een consultatie over de belastingproblemen van EU burgers en ondernemingen bij grensoverschrijdende activiteiten,, “Consultation on tax problems faced by EU citizens when active across borders within the EU”, lees de aankondiging (Engelstalig). De consultatie loopt nog tot 3 juli a.s.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Bestuurlijke sancties, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Internationale handel, Strafrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s