“Just keeping them honest”

Follow the Money publiceerde vandaag een obligaat verhaal over dat advocaten te weinig ongebruikelijke transacties zouden melden, het is hier te vinden. Het is een mooi voorbeeld van framing zoals al enige tijd plaats vindt. De vele advocaten die geen Wwft-relevante activiteiten hebben, zullen er blij mee zijn. Aangezien ik al vaker op dit soort artikelen heb gereageerd, ga ik dat vandaag niet integraal doen. Ik heb er geen zin meer in.

Wel enkele opmerkingen:

  • De bewering dat advocaten even veel ongebruikelijke transacties als belastingadviseurs zouden kunnen melden is onzin, belastingadviseurs vallen met al hun activiteiten onder de Wwft terwijl advocaten alleen voor een beperkt deel van hun activiteiten onder die wet vallen. De informatiepositie van belastingadviseurs is verder volledig anders dan die van advocaten.
  • Opheffing van het verschoningsrecht in de rechtspersonenrechtpraktijk (tenzij geprocedeerd wordt) lijkt me geen enkel probleem voor advocaten, aangezien zij meestal niet de spil zijn in het opzetten van internationale structuren. Ik vrees dat Vincent Leenders van het OM te hoge verwachtingen heeft van de informatiepositie van advocaten.

Overigens charmant dat deze onderzoeksjournalistieke site als opschrift heeft “just keeping them honest“. Hoe “honest” journalisten zijn, vraag ik me regelmatig af.


Aanvulling 17 juni 2014
Verwacht mag worden dat het professionele verschoningsrecht van advocaten zal worden ingeperkt. Zie over dit onderwerp het op 6 juni jl. bekend gemaakte discussiestuk “Professioneel verschoningsrecht”.

Over advocaat en Wwft verscheen ook een artikel op de site van Mr.

Aanvulling 11 november 2016
Keeping them honest” is verdwenen als opschrift van deze site van onderzoeksjournalisten. Volgens de uitleg op https://www.ftm.nl/over-ftm is FtM een ‘beweging‘ geworden met een glashelder doel. Dat is mooi want in de gewone wereld beweegt alles voortdurend zodat je de individuele bewegingen nauwelijks meer ziet en is alles vaag en onduidelijk. Een glasheldere beweging is dan een rots in de branding.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s